Tjedan osjetno hladnijeg vremena popraćen orkanskom burom

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne raspodjele sustava nad Europom opisane u prvom odlomku sinoptičke situacije.

Početak je travnja, a na naše se područje vratila zima. Olujna bura i niske minimalne temperature obilježit će ovaj tjedan što svakako neće biti mali šok vegetaciji koja je procvjetala prethodnih dana pa ukoliko možete, zaštitite svoje biljke u cvatu!

Sinoptička situacija

Trenutno se preko cijele sjeverne Europe proteže anticiklona koja je grebenom povezana s Azorskom anticiklonom. U Jonskom moru smjestila se ciklona, a naše se područje nalazi točno između te ciklone i anticiklone (na sjeveru) pa smo izloženi direktnom strujanju sjeveroistočnog visinskog vjetra iznad nas. Razlika u tlaku između ta dva sustava iznosi oko 35 hPa što će uzrokovati jednu od najjačih bura ove godine!

Zbog položaja anticiklone čiji se centar nalazi na jugu Norveške, cijeli sustav zahvaća veliku količinu hladnog zraka na sjeveroistoku Europe koja je visinskim strujanjem vjetra usmjerena prema središnjoj i južnoj Europi, spuštajući jezgru točno do područja balkanskog poluotoka.

Srećom, jezgra hladnog zraka neće se dugo zadržati iznad našeg područja pa bi se već od četvrtka ponovno udaljavala prema sjeveru Europe kako se i anticiklona bude pomicala prema Sibiru što će uzrokovati slabljenje sjeveroistočnog visinskog strujanja te posljedično i bure. Nažalost, slabljenjem vjetra pojačat će se akumulacija hladnog zraka pri tlu što bi moglo rezultirati zapravo i nižim temperaturnim minimalcima na pojedinim lokalitetima.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad i ispod. Vidljivo je spajanje anticiklone na zapadu Europe s onom na sjeveroistoku (crvenije boje) te posljedično tome i zadržavanja hladnog zraka oko središnje Europe.

Daljnjim razmještajem sustava doći će do ponovnog spajanja Azorske anticiklone s onom na sjeveroistoku Europe pa će cijela Europa biti ponovno „zaštićena” od ciklona s Atlantika, odnosno nailaska veće količine vlažnog zraka. Stoga bi ovaj tjedan također trebalo obilježiti suho vrijeme, a jedina mogućnost za mjestimičnu oborinu moguća je za vikend i to ponajprije u gorju zbog ponovnog nailaska nešto hladnijeg zraka (oslabljene fronte), no detaljnije o tome čitajte u trodnevnim prognozama.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak pretežno vedar na čitavom području. Puhat će olujna i orkanska bura, osobito ujutro dok će popodne malo oslabiti na jaku i olujnu s orkanskim udarima. Na zapadu Kvarnera bura najslabija, a u Gorskom kotaru umjeren i jak sjeveroistočnjak, lokalno s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, lokalno u zaleđu do 1°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Prikaz brzine udara vjetra u utorak ujutro za vrijeme vrhunca. Lokalno bi udari mogli prelaziti 180 km/h. Izvor : Istramet

Srijeda uglavnom pretežno vedra uz povremenu umjerenu visinsku naoblaku. Bura će osjetno oslabiti pa će ujutro puhati umjerena do jaka, lokalno i olujna s orkanskim udarima, a već popodne će gotovo posvuda utihnuti, no navečer ponovno jačanje bure na umjerenu s jakim udarima. U gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, lokalno do -1°C, a u višem zaleđu Rijeke i do -3°C dok u Gorskom kotaru od -7 do -2°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Prikaz minimalnih temperatura u srijedu. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak također pretežno vedar. Povremena umjerena naoblaka moguća je u gorju. Ujutro na Kvarneru slaba do umjerena bura i sjeverac s jakim udarima, a zatim sredinom dana okretanje na slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. U gorju slab vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, lokalno do -1°C, a u zaleđu Rijeke do -3°C dok u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Petak uz nešto više oblaka, a mjestimice je moguća i kiša, Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, a temperaturno malo toplije pa neće biti opasnosti od jutarnjeg mraza osobito na otocima te zaleđu Rijeke.

Vikend vjerojatno donosi frontu, a s njom i novo naoblačenje te moguću mjestimičnu oborinu. Zapuhat će ponovno bura, a temperaturno i dalje ispod prosjeka za doba godine, no ne prijeti opasnost od negativnih temperatura na mjestima gdje je procvjetala vegetacija.

Sličan sadržaj