Nastavak tjedna uz dominaciju sekundarnih ciklona

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u drugom odlomku teksta.

Nakon idiličnog vremena za Uskršnje blagdane stiže nam jaka ciklona koja će donijeti obilnu kišu, a višem gorju i snijeg, no iako će promjena vremena trajati svega par dana, bit će intenzivna dok će pogled na sinoptičke karte ukazivati na pravu zimsku postavku vremena koja će ovoga puta ipak biti u toplijoj, proljetnoj varijanti.

Sinoptička situacija

Nad Europom trenutno imamo nekoliko sustava, kod Azora se smjestila anticiklona koja je svoj greben izdužila preko sjevera Afrike dok na sjevernom Atlantiku imamo dominaciju ciklonalnih sustava. Daleko na sjeveroistoku Europe također jača anticiklona, no ona će imati bitnijeg utjecaja na naše područje tek krajem tjedna.
Uz ciklonalnu aktivnost na sjeveru Atlantika nalazi se i hladan zrak kojeg ciklone povlače s Grenlanda koji se trenutno nalazi na zapadu Europe te putuje prema našem području. Taj će hladan zrak uz pomoć anticiklone kod Azora biti poguran skroz do Alpa, a uz prisutnost ciklona također će biti obogaćen i vlagom s Atlantika.

Hladan će zrak stići do zapadnih obronka Alpa (u prvim satima četvrtka) pod gotovo „idealnim” kutem za razvoj stabilne sekundarne ciklone kod Genove, to jest pod kutem od 45° što uvjetuje brzinu prelijevanja hladnog zraka s južne i sjeverne strane Alpa, a samim time i putanju te razvoj sekundarne ciklone.

Prikaz temperature po visini (cca 1500 m.n.v.). Vidljivo je pristizanje hladnog zraka do zapadnih obronka Alpa pod oko 45°. Izvor : Neverin

Stoga nas u početku očekuje jačanje jugozapadnog visinskog vjetra (južine) uz nailazak sve češćih oborina, osobito na području zaleđa Rijeke i Gorskog kotara. Zatim bi se putanja ciklone trebala kretati prema sjevernom Jadranu prelazeći preko Kvarnera dalje na sjeveroistok što će uzrokovati spuštanje hladnog zraka po površini koji se probio preko sjeverne strane Alpa skroz do područja Slovenije te dijela Gorskoga kotara i Kvarnera uz i dalje prisutne oborine te jugozapadno visinsko strujanje po visini.

Zbog toga će se nakon odmaka sekundarne ciklone prema Mađarskoj otvoriti mogućnost za razvoj još jednog sekundarnog centra ovoga puta u sjevernom Jadranu koji će „vrtjeti” oborine po čitavoj PGŽ uz osjetno nižu temperaturu pri površini pa će viša područja Gorskog kotara ponovno zabijeliti.

Drugi sekundarni centar raspast će se već krajem petka, a prvi će se tada nalaziti kod Poljske što će ponovno potaknuti hladan zrak na spuštanje prema zapadnim obroncima Alpa, no zbog jačanja Azorske anticiklone i njenog premještanja bliže našem području i taj će se hladan zrak postepeno povlačiti pa će u subotu doći do formiranja nove (treće) sekundarne ciklone koja bi zbog manjka hladnog zraka sa sjeverne strane Alpa brzinski otišla prema Jonskom moru. Time će prema našem području zapuhati sjeveroistočno visinsko strujanje koje će posušiti zrak te ga zadržati malo ispod prosjeka za doba godine.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljivo je veliko anticiklonalno polje preko sjevera Europe zbog čega prema našem području struji sjeveroistočno visinsko strujanje. Izvor : Neverin

Dakle, prva sekundarna ciklona donosi obilne oborine na čitavom području (četvrtak), druga sekundarna ciklona zadržava slabe do umjerene oborine uz prisustvo osjetno hladnijeg zraka (petak) dok treća sekundarna ciklona donosi postepenu stabilizaciju vremena i buru (subota, nedjelja). S obzirom na ovakvu sinoptičku situaciju pripremite se na jedan vrlo promjenjiv nastavak tjedna uz zadnje trzaje „zime” pa tko još nije bio na snijegu prošle zime, imat će ga prilike nakratko vidjeti i doživjeti na planinama Gorskog kotara.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda pretežno vedra, no od sredine dana uz povremenu umjerenu naoblaku. Krajem dana postupno jačanje naoblake. Tijekom noći na istoku Kvarnera umjerena bura, a zatim od jutra okretanje na slabo do umjereno jugo. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu Rijeke do 4°C, a u Gorskom kotaru od 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Četvrtak oblačan, na jugu Kvarnera uz povremeno provirivanje sunca, a u zaleđu Rijeke i gorju već od jutra uz povremenu slabu do umjerenu kišu. Sredinom dana na istom su području mogući i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom te slabom tučom. Najviše će oborina pasti u zaleđu Rijeke, Gorskom kotaru te oko Učke 15 – 50 mm, a najmanje na otocima te jugozapadu Kvarnera 0 – 5 mm. Navečer nakon prolaska fronte u Gorskom kotaru iznad 800 m.n.v. očekuje se prelazak kiše u snijeg pa bi do kraja dana moglo pasti do 5 cm, osobito u najvišim predjelima. Puhat će umjereno, lokalno i jako jugo, a u gorju jugozapadnjak dok će navečer s prolaskom fronte vjetar okrenuti na umjeren zapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru prije fronte za par stupnjeva više temperature, a nakon fronte za oko 7°C niže temperature.

Prikaz ukupne količine oborina u toku četvrtka. Izvor : Meteoadriatic

Petak uglavnom oblačan uz povremene slabe oborine koje će na Kvarneru biti u obliku kiše, a u gorju iznad 800 m.n.v. u obliku snijega. Popodne postupan prestanak oborina, a ukupno bi moglo pasti 1 – 5 mm kiše te 1 – 3 cm snijega. Zapuhat će umjeren zapadnjak koji će popodne okretati na južne smjerove te navečer jugoistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru 0 – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu Rijeke do 5°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Prikaz vrste oborina. Vidljivo je da će snijeg (plava boja) padati samo u višem području Gorskog kotra. Izvor : Istramet.

Subota i dalje u znaku naoblake, a sredinom dana moguća je i povremena slaba kiša, više na Kvarneru i otocima. Zapuhat će jako jugo, a navečer okretanje na jaku buru. Temperaturno slično petku.

Nedjelja uz promjenjivu naoblaku, bit će i sunčanih razdoblja, a povremene oborine nisu isključene u gorju. Na Kvarneru će puhati jaka i olujna bura. Temperaturno stupanj dva toplije.

Sličan sadržaj