Još topliji petak i novi rujanski rekordi / Stiže osvježenje: Kvarneru više bure, Gorskom kotaru kiše

nasa

Nakon vrućeg četvrtka, dogodio se i vruć petak, zbog čega su Knin i Gradište dobili nove rujanske rekorde. U Kninu je izmjereno 37.9°C, čime je za 0.5°C popravljen rekord iz 2008. godine. U Gradištu kod Županje izmjereno je 37.7°C, vrijednost s kojom je rujanski rekord iz 2008. godine premašen za 0.4°C.

Vruće je bilo u većem dijelu zemlje, a na još 5 lokacija temperatura je premašila 35°C. To su Osijek-aerodrom i Ploče (36°C), dok je u Šibeniku, Slavonskom Brodu i Osijeku izmjereno 35°C (koja decimala iznad).

Petak je bio malo topliji i na području Kvarnera, ali osjetno svježiji u odnosu na najtoplije dijelove zemlje. Najtopliji je bio Rab s 32°C, a Rijeka, Omišalj i Mali Lošinj imali su po 31°C. U Gorskom kotaru također toplije, a u Pargu je izmjereno 26°C, dok su Delnice bile još toplije sa 27°C.
Međutim, kako se vidi iz satelitskog prikaza Hrvatske, petak je na prostoru sjevernog Jadrana i Gorskog kotara bio i oblačniji u odnosu na ostatak zemlje, a mjestimično je čak zabilježena slaba kiša.

Temperature s ovog područja, neusporedive su s onima iz BiH. Zenica je doživjela još jedan ekstremno vruć dan. Petak je bio još topliji sa izmjerenih 40.9°C. Zenicu je u stopu pratila talijanska Amendola sa 40.6°C. 39°C izmjereno je mjestimice u Rumunjskoj, Srbiji, Crnoj Gori, a koliko je vrućina u Europi uzela maha najbolje svjedoči podatak da je 100 najtoplijih lokacija u Europi imalo u petak najvišu dnevnu temperaturu 35 ili više stupnjeva. Što se oborina tiče, najviše kiše palo je na prostoru Skandinavije gdje se lokalno izmjerilo i do 70 mm.

Ljetu se bliži kraj, ne samo po temperaturama, već i iz razloga da u srijedu nastupa i kalendarska jesen, a i vrijeme će se pobrinuti da osjetimo malo te jeseni, makar temperaturno.
Europa je podijeljena na anticiklonalni zapad i nešto nestabilniji istok, a upravo preko našeg područja premješta se plitko depresijsko polje zbog kojeg nema potpune vedrine, a bilo je prisutno i nešto oborina.

Iz tog razloga subota će i dalje u većem dijelu zemlje biti djelomice ili pretežno sunčana, ali već u poslijepodnevnim satima mjestimice može doći do pljuskova praćenih grmljavinom, posebno na sjeverozapadu zemlje, a jače naoblačenje uslijedit će sa sjeverozapada u večernjim satima kada su lokalno moguća i jača grmljavinska nevremena praćena tučom.
Na području Kvarnera i Gorskog kotara zadržat će se promjenjivo oblačno vrijeme, a mjestimice na riječkom području i u gorju može pasti i malo kiše. Zapuhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar i bura koji će stvarati i poteškoće u prometu. Temperature će zbog toga biti nešto niže nego tijekom petka.


Nedjelja
donosi dodatni pad temperatura. U većem dijelu zemlje prevladavat će oblačno vrijeme uz kišu i pljuskove, a mjestimice na kopnenom području može pasti i obilnija kiša.
Na Kvarneru nedjelja u prvom redu iznimno vjetrovita. Očekuju se olujni udari bure, a mjestimice bura može biti i olujna s gotovo orkanskim udarima. Bit će promjenjivo oblačno, ali se na Kvarneru neka značajnija kiša ne očekuje, a ako bude nešto palo, bit će u iznimno malim količinama. Temperautura 20 do 25°C.
Naravno, Gorski kotar je u ovakvim situacijama, kada je ciklona postavljena istočno, sasvim druga priča pa će prevladavati oblačno vrijeme s kišom. Uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar temperatura ne bi trebala iznad 15°C.

U novi tjedan ući ćemo s nešto svježijim te i dalje vjetrovitim vremenom. Za razliku od istoka i juga zemlje koji će imati kišu, ostala područja imat će bar djelomice sunčano vrijeme. Isto vrijedi i za utorak, a u srijedu bi nas trebala posjetiti promjena vremena.

Ova događanja povezana su sa djelovanjem polja sniženog tlaka zraka koje će se pozicionirati istočnije od Hrvatske, a sredinom novog tjedna mogli bismo doći pod utjecajem ciklone iz Sredozemlja.

Još ćemo jednom ponoviti. Kvarner od subote do srijede bez veće kiše, naglasak na buri. U Gorskom kotaru više oborina nego na Kvarneru, vjetrovito i svježe. Od srijede mogućnost nove destabilizacije, ali ćemo o tome više pred samu promjenu.

Naslovna: NASA

Oborine tijekom petka, ARSO

Europa podijeljena na anticiklonalni zapad i nešto nestabilniji istok, meteo.hr

Bura će obilježiti vrijeme na Kvarneru, ALADIN/HR

Sličan sadržaj