Jugo i kiša u elementu: Rijeka u lovu na apsolutni oborinski rekord za veljaču / U utorak jaka bura i još snijega u Gorskom kotaru

martinkovac, robert pichler 0216

Posljednju vijest o aktualnom vremenu završili smo naslovom “Ciklonalni niz se nastavlja”. Najlakše je tako bilo opisati trenutnu sinoptičku situaciju u kojoj fronte s Atlantika kao “na traci” stižu do Sredozemlja. Pritom neke uspiju formirati i sekundarnu ciklonu, a neke ostanu “samo” fronte. Ovo “samo” shvatite vrlo uvjetno, jer nije prošlo puno od izražene hladne fronte koja je potopila riječko područje uz tuču, a snijeg se također spustio jako nisko. Nekad fronte daju više od ciklona.

No, sada smo u ciklona “điru”. Na vrijeme djeluje nova. Nalazi se centrom u zapadnom Sredozemlju, a tlak joj je 995 hPa. Zbog svog položaja daje nam jako vjetrovito vrijeme s dosta kiše. Gledajući automatske postaje, jasno se vidi da ovakve situacije jako pogoduju riječkom području. Do 17h palo je lokalno i blizu 50 mm kiše podno Učke, na zapadu Rijeke oko 30 mm, a osjetno manje kiše na ostatku područja.

Znatno je zatoplilo pa snijeg ne pada nigdje, čak ni na Risnjaku, a na 1300 metara visine temperatura je “zimskih” 4°C.
Zbog toga jugo dolazi do izražaja. Čak je i u zaštićenoj Rijeci povremeno jako. Na Kvarneru se mjere udari vjetra do 18 m/s, kao i na pojedinim dionicama cesta, zbog čega se prometuje usporeno i na kopnu i na moru, a katamaran za Novalju iz Rijeke uopće ne plovi. U Gorskom kotaru mjestimice ima i magle. Jedno pravo jesensko vrijeme usred veljače.

A takvo će se i nastaviti tijekom ponedjeljka, s time da će u drugom dijelu dana zapuhati bura koja će u utorak biti jaka s olujnim udarima. Temperature će opet malo pasti, a u utorak navečer i u srijedu u prvom dijelu dana u Gorskom kotaru past će ponovno i snijeg koji može biti i obilniji.

Uz sve navedeno, jasno je da će kišomjeri još raditi “prekovremeno”, a Rijeka će biti sve bliža apsolutnom oborinskom rekordu za veljaču, od kojeg je već sada udaljena nešto manje od 100 mm.

Od srijede do subote bi na Kvarneru trebalo biti nešto stabilnije i svježije, dok se u gorju očekuje promjenjivo u tom razdoblju uz mogućnost slabog snijega. Od subote opet kiša posvuda.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Robert Pichler

Sličan sadržaj