Ponovno pijavica na Lošinju, obilna kiša na Kvarneru, snijeg u Gorskom kotaru / Ciklonalni niz ide dalje

12696177_1055703047785653_926388760_n

Protekle smo noći i jutra bili pod utjecajem Sredozemne ciklone koja je opet prouzročila dosta glavobolje stanovnicima poglavito otoka Lošinja.

Kao i pred tri dana, dogodilo se gotovo isto, ciklona se preko sjevernog Jadrana premjestila dalje na sjeveroistok, more je zbog jakog vjetra 3. i 4. kvadranta “kuhalo”, a potom s odmicanjem ciklone zapuhao je sjeverozapadnjak, a tijekom prijepodneva dogodilo se prolazno razvedravanje – nova ciklona već je na “startnoj” poziciji.

Za razliku od prošlog naleta pijavica na Lošinju (bilo ih je 6), nažalost danas se dogodila “jedna ali vrijedna”. S mora je ušla na kopno i počinila i materijalnu štetu.
Kvarner je opet dobio obilniju kišu. Mjerenja pokazuju mjestimice i do 70 mm kiše. Kukuljanovo je dobilo 71 mm, Rijeka 65 mm, a Bakar 54 mm. Obilniju kišu dobile su i otočke postaje. U Krku je palo 69 mm, Malom Lošinju 39 mm, a u Rabu 31 mm kiše.
S ovim oborinama riječko je područje odavno prešlo 200 mm kiše u veljači.

Što se snijega tiče, jutros je izmjereno 21 cm u Delnicama i 15 cm u Crnom Lugu. Postaja Parg o snijegu nije javljala, što je malo čudno, jer je padanje snijega potkraj oborina sa zahladnjenjem zabilježeno ponovno i u riječkom zaleđu.

S premještanjem ciklone u unutrašnjost, snijeg je padao i u unutrašnjosti Hrvatske.
Tako i bez konkretnije hladnoće, dobivamo kakve-takve zimske situacije.

Trenutno vlada pauza, po suncu se ne može zaključiti da će nove oborine s vjetrom već večeras. Posvuda će padati kiša, jedino predjeli iznad 1100 metara još do sutra ujutro mogu dobiti nešto snijega, a poslijepodne se snježna granica još diže. Stiže južina.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Pijavica koja je počinila štetu u Malom Lošinju, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj