Južina u “elementu” : Temperatura mjestimice i do 16°C na Kvarneru / Stvari pogoršava nova fronta: Kiša, vjetar, plima, snijeg u Gorskom kotaru

12695789_1053194404703184_1671401679_n

Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme s povremenom kišom. Za to je zaslužna sinoptička situacija nad Europom, gdje se Atlantikom niže ciklona za ciklonom, a u naše krajeve zbog toga po visini pritječe vlažan i nestabilan zrak koji se sabija na riječkom području što je glavni razlog ovakvom vremenu s puno oblaka i povremenim oborinama.

Još tijekom nedjelje vrijeme je poslužilo sudionicima Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci. Uglavnom je bilo naoblake, a kiša je padala slabim, navečer i umjerenim intenzitetom, što se odigralo u skladu s našom posebnom prognozom koju smo izdali za taj događaj. Više je bilo vjetra i oblaka nego oborina.

Da se kojim slučajem povorka održala tijekom ponedjeljka, imala bi manji broj gledatelja uživo, jer je vrijeme tijekom ponedjeljka na riječkom području bilo osjetno nepovoljnije.
Kiša i jak vjetar južnog smjera još su jednom došli do punog izražaja pa je palo i do 50 mm kiše, poseebno podno Učke i na zapadu grada.
Preciznije, do 21h Poljane mjere 43 mm kiše, Volosko 34 mm, a obilnije kiše, i do 35 mm, palo je na zapadu Rijeke.
Osjetno manje kiše palo je na ostatku Kvarnera te u Gorskom kotaru. Vremenom je opet dominirao i jak vjetar gotovo na cijelom području.
Uz toliku južinu i temperature su rasle. U Omišlju i do 16°C, dok je Rijeka imala osjetno nižih 12°C, čime je bila među hladnijima u Hrvatskoj. Takva temperatura je razumljiva, jer Rijeka nije toliko podložna “feniranju” koliko Senj u kojem je izmjereno 15°C.

Južina se nastavlja, a kako se s Atlantika bude približavala fronta tako će i tlak padati, vjetar dodatno jačati, a stižu i oborine, na riječkom području opet i obilnije. Pad tlaka omogućit će plimu na obali koja može plaviti područja uz more.

Tijekom utorka u iščekivanju nove fronte prevladavat će promjenjivo oblačno vrijeme, tijekom dana sa slabom kišom mjestimice, a navečer će kiša ojačati na širem riječkom području i Gorskom kotaru. Puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar s olujnim udarima lokalno. Temperature naravno iznad prosjeka.

Oborine, nerijetko i obilnije na riječkom području i zapadnom dijelu Gorskog kotara nastavit će se i tijekom prvog dijela srijede, a na cijelom Kvarneru mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom.
Na predjelima iznad 1100 metara zbog zahladnjenja po visini već tijekom jutra padat će snijeg, a poslijepodne će se snježna granica spustiti i niže. Navečer i na Kvarneru i u Gorskom kotaru smirivanje oborina i djelomično razvedravanje.

Četvrtak će donijeti samo prolazno razvedravanje, jer već od večeri opet stižu oblaci i oborine i tako do kraja tjedna. Temperature će biti nešto niže tako da će najviši gorski predjeli dobiti i obilniji snijeg. Riječkom području naravno stiže nova kiša.

Još jednom naglasak stavljamo na vrijeme u idućih dan dva. Fronta s Atlantika nosi opet dosta uzbuđenja, a stvorit će se i ciklona od oko 995 hPa u sjevernom Jadranu, što će značiti jako puno vjetra, nerijetko i olujnog uz puno kiše i mogućnost izražene plime.
S prelaskom fronte tijekom srijede pad temperature i snijeg u gorju, a do srijede navečer vrijeme će se smiriti.

Sinoptička situacija za srijedu sredinom dana


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Jugo u Malom Lošinju, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj