Najavljujemo: orkanske udare vjetra, snijeg u Gorskom kotaru, kišu na Kvarneru!

24-515IT

Sa sjeverozapada se Alpama primaknula fronta čiji je dolazak pokrenuo stvaranje sekundarne ciklone nad sjeverom Italije, a ta će ciklona tijekom srijede pomaknuti se u sjeverni Jadran i punim obujmom utjecati na vrijeme na području Kvarnera i Gorskog kotara kroz vjetar i oborine. O tome smo već pisali ovdje.

Vjetar
Zbog toga je tlak u naglom padu, trenutno na 1010 hPa, ali taj će se pad nastaviti i dalje, a zbog razlike u tlaku jačat će vjetar. Najjači vjetar bit će zabilježen u prvom dijelu srijede, a kako se ciklona bude kretala tako će se mijenjati i njegov smjer.

Tek što sat odbije ponoć na karti vjetra dominirat će umjeren do jak vjetar. Na sjevernom dijelu Kvarnera puhat će umjeren do jak južni vjetar, a na jugu jugo, dok će u Gorskom kotaru puhati južni i jugozapadni vjetar.
U drugom dijelu noći s približavanjem ciklone, vjetar će početi okretati na lošinjskom području na umjeren do jak jugozapadnjak s olujnim udarima, dok će na preostalom području puhati umjeren do jak južni vjetar, također uz mogućnost olujnih udara.
U rano jutro, ciklona će se nalaziti u sjevernom Jadranu s centrom negdje u razini Istre zbog čega će vjetar na lošinjskom području dodatno ojačati pa biti i olujan s orkanskim udarima. Na preostalom području, vjetar će sa prijašnjeg smjera okrenuti također na jugozapadnjak, koji će biti umjeren do jak s olujnim udarima.
U prijepodnevnim satima ciklona će se još malo pomaknuti sjevernije te će uz obalu Istre već zapuhati jak do olujan sjeverozapadnjak s orkanskim udarima, a na lošinjskom području vjetar će okrenuti na zapadnjak iste snage. Ostatak područja zadržat će jugozapadni smjer vjetra iste jačine.
I u konačnici, negdje sredinom dana vjetar će posvuda okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadnjak, a na južnom dijelu on će biti jak do olujan s orkanskim udarima. U Gorskom kotaru vjetar će s jugozapadnog smjera, okrenuti na sjeverozapadni, a zatim i sjeveroistočni.
Ove promjene smjera vjetra mogu se vidjeti i na animaciji koju smo izradili, temeljenu na podacima DHMZ-a i prognozi modela ALADIN.

Oborine
Najviše kiše očekujemo na sjevernom dijelu Kvarnera gdje će posebno na riječkom području pasti lokalno i preko 50 mm kiše, a posvuda su mogući lokalni pljuskovi uz mogućnost grmljavine. Oborine će početi kasno navečer u utorak i potrajati sve do kasno poslijepodne u srijedu.
S premještanjem ciklone sjevernije od nas, otvorit će se put hladnijem zraku sa sjevera te će u poslijepodnevnim satima snježna granica se spustiti na riječkom području na oko 600 metara, a u Gorskom kotaru i niže. Predjeli iznad 1100 metara imat će od jutra snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, a tanji snježni pokrivač formirat će se u poslijepodnevnim satima u nižem gorju.
Do navečer će se i vjetar i oborine smiriti, a djelomično će se i razvedriti.

Plima
Problem ovako snažnih ciklona je da podižu razinu mora, a u kombinaciji s olujnim jugozapadnjakom ne može se isključiti da dođe i do plavljenja područja uz obalu.

Svemu navedenom prethodi takozvano predciklonalno vrijeme, mnoštvo oblaka, slabe oborine, uz vjetar južnog smjera, koji će jačati s jačanjem ciklone. Za razliku od prošle srijede kada je promjena bila jako brza jer je bila povezana samo s frontom, ovdje se radi o cikloni s pripadajućim frontalnim poremećajem, zbog čega će i razdoblje oborina biti duže.

Vrijeme će se potom samo prolazno smiriti tijekom četvrtka uz nešto niže jutarnje temperature zraka, jer već do kasne večeri stižu i nove oborine.

Naslovna: Očekivani položaj ciklone u srijedu ujutro po modelu GFS, meteociel.fr

Sličan sadržaj