Kakva nas očekuje nadolazeća zima diljem Europe?!

Donosimo Vam detalje sezonske prognoze koju je izdala američka privatna meteorološka agencija Accuweather.

Nakon prošlogodišnje blage zime u gotovo cijeloj Europi, nadolazeća zima ipak ima naznake da bude malo oštrija od prošlogodišnje. Polje visokog tlaka zraka kružiti će iznad Skandinavije veći dio zime. Takva situacija pogodovati će prodorima hladnijeg zraka nad sjevernu i istočnu Europu. Južna Europa valja očekivati česte prodore vlažnijega zraka, koji bi bio popraćen oborinama, osobito u drugom dijelu zime.

Istočnu Europu čeka hladna i snježna zima.
Hladan zrak iz Sibira rezultirati će niže temperature zraka od prosjeka u Poljskoj, Bjelorusiji, Ukrajini i zapadnoj Rusiji. Prodori hladnoga zraka neće zaobići na Balkanski poluotok, pa čak i obilniji snijeg.
Obilan snijeg se očekuje u dijelovima istočne Poljske i u zapadnim dijelovima Ukrajine i Rusije. Temperature će biti dovoljno niske da se napadali snijeg zadrži na tlu na duže vrijeme.

Ni Njemačka neće biti pošteđena niskih temperatura. Ipak, prodori hladnoga zraka neće se duže vrijeme zadržavati nad tim područjem, ali će sveukupna ocjena zime biti hladnija od prošle. Očekuje se i više snijega za razliku od prošle godine.

Alpe očekuju fantastičnu skijašku sezonu.
Još jedno područje koje mogu očekivati obilan snijeg su Alpe. Pogotovo se to odnosi na švicarske i austrijske Alpe, koje očekuju drastično bolju zimu u odnosu na prošlogodišnju. Značajne količine snijega već su zatrpale Alpe.

Povoljnije vremenske prilike očekuju Irsku, Veliku Britaniju i Francusku.
U ovom dijelu Europe prognoze su povoljnije što je dobra vijest. Sjetimo se oluje i snažnih vjetrova koji su uzrokovali veću štetu na Britanskom otočju prošle zime. Povremeno su mogući kraći prodori hladnijega zraka u prvim mjesecima zime, ali će južno strujanje zraka držati temperature oko prosjeka. Količina vlage će biti manja, pa se tako ne očekuju veće i snažnije oluje. Nakon prošlogodišnje rekordno kišne zime u Velikoj Britaniji, ova će biti daleko sušnija, čak možda i malo ispod prosjeka.

Kišna zima očekuje Španjolsku.
Kišna zima predviđa se za Španjolsku, kojoj je kiša i više nego dobrodošla. Unutrašnjost Španjolske željno očekuje kišu nakon najgore suše u proteklih nekoliko desetljeća. Količina kiše na kraju sezone mogla bi se kretati i do 150% više od normale. Ova povećana količina oborine dovesti će do većeg prinosa maslina, što će dovesti do pada cijena maslinovog ulja, koje je znatno poskupjelo u zadnjih nekoliko godina.

Povećan rizik od poplava očekuje Italiju i veći dio Balkanskog poluotoka.
Niz oluja, koje se očekuju na području južne Europe tijekom ove zime, mogle bi postaviti veći rizik za poplave. Sporo pokretne ciklone mogle bi dovesti do niza od nekoliko kišovitih dana uz obilniju količinu kiše.

Vrlo kišna godina već je rezultirala nizom poplava od Italije do Balkanskog poluotoka. Poplave u svibnju odnijele u i ljudske živote u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Snijeg se očekuje na planinama u navedenim zemljama.

Foto: AccuWeather.com

Sličan sadržaj