Olujno jugo i problemi u pomorskom prometu obilježili današnji dan

10800408 837428276279799 663099658 o

Vjetrovi južnog smjera posvuda su doveli do porasta ponajprije jutarnje temperature zraka. U unutrašnjosti Hrvatske minimalne temp. zraka su bile dvoznamenkaste. Još toplije je bilo na Jadranu, gdje su minimalci ponegdje bili blizu 20°C.

Oblaka je tijekom dana bilo sve više, osobito na Jadranu, dok je u unutrašnjosti zemlje bilo i podosta vedrine, ali se i tamo pomalo nakupljaju oblaci. Na jugu Dalmacije je tijekom protekle noći bilo i grmljavine.

Kao što i piše u samom naslovu, današnji dan je obilježio vjetar južnih smjerova, zbog čega su u prekidu trajektne linije Lopar-Valbiska, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i katamaranske linije: Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula i Split-Vis. Jugo je tijekom dana bilo u dodatnom jačanju, a osobito jako je upravo na Kvarneru, gdje se očekuju i orkanski udari. Sve to dovodi do uzburkanog mora, stoga oprez! S obzirom na jačinu i blizinu ciklone, tijekom iduće noći očekuje se plima.

Uzrok ovakvom vremenu je dolazak frontalnog sustava nad zapadno Sredozemlje, koji je potaknuo stvaranje novog ciklonalnog centra. Obilna kiša se tek očekuje.

Naslovna foto: Surferi u akciji po južini u Malom Lošinju, Sandro Puncet

Sličan sadržaj