KANADA: STISNULA ZIMA U ONTARIJU, ALBERTI I BRITANSKOJ KOLUMBIJI


Whistler, po dostupnoj kameri sa skijališta, trenutno i dalje snijeg intenzivno pada što će značajno podebljati postojeći snježni pokrivač

U nekim kanadskim pokrajinama, stisnula zima “sve u 16”, što bi se reklo. Iz raznih dijelova zemlje stižu vijesti o obilnim snježnim oborinama i vjetru te dolazi do brojnih poteškoća u prometu, ali i do prometnih nezgoda.

Olujni sustav koji se preko kanadske prerije obrušio tijekom subote na pokrajinu Albertu doveo je do obilnih snježnih oborina. U Calgaryu je došlo do prometnog kolapsa, a u prometnim nezgodama uzrokovanih snježnom olujom, poginula je jedna osoba uz veliku materijalnu štetu.
Palo je i do 20 cm snijega, a situaciju dodatno pogoršava i jak vjetar koji stvara osjet ugodnosti i od -20°C.

calgarysun.com

Ontario se tek sprema za najgore tijekom nedjelje. Prijete grmljavinske oluje s pljuskovima te mogućnost snijega na sjeverozapadu pokrajine. Vjetar na udare može puhati i preko 100 km/h.
Sve je to dio niskog tlaka nad dolinom Colorado, koji prelazeći preko Velikih jezera dobiva na snazi. Može pasti lokalno i do 20 cm snijega te 40 mm kiše.

TWN

U Britanskoj Kolumbiji, obalno područje tijekom petka i prema suboti, od istog sustava koji je pogodio Albertu imalo je jako vjetrovito vrijeme. U Vancouveru, vjetar je na udare puhao preko 100 km/h, a viša područja Britanske Kolumbije dobila su i do 30 cm snijega.
U Whistleru, skijaška sezona otvorena je 13 dana ranije od uobičajenog, zahvaljujući hladnom vremenu, ubrzanoj proizvodnji umjetnog snijega kao i prirodnom snježnom pokrivaču.

Sličan sadržaj