Karte se “miješaju”: Zima sprema “asa iz rukava” za kraj godine?

Rtavn3002

Iako nam još stratosferska zbivanja ne idu na ruku, što se nekog jačeg zahladnjenja na taj način tiče, sve su izglednije naznake da i troposfera ima svoje adute.

Onako ugrubo rečeno, jučer su modeli davali iznimnu južinu s kišom za Božić, danas je toplina prisutna, ali bez oborina. Naravno, odmah se može izvesti zaključak da su modeli nekonzistentni i da im ne valja baš vjerovati.

Ali, ne gledajući samo jedan model i prateći trend ne samo modela nego i AO i NAO indeks, može se izvesti zaključak da će od 26. prosinca možda ipak doći do zahladnjenja.

Bijeli Božić bi stoga valjalo zaboraviti, ionako nam tradicija nije naklonjena. Svake godine, pa čak i povijesnih riječkih 2009. i 2010. kada je Rijeka godinu za godinom vidjela prosinački snijeg, isti se brzo topio zbog južine koja je nastupila. Nema razloga da se tako ne dogodi i ove godine. Južina je čak više izglednija nego snijeg.

Ali, model GFS vrlo je hrabar i u svom zadnjem izlazu dan poslije Božića crta snijeg bar za Gorski kotar. Vidjet ćemo, što će ujutro biti od toga.

Prema kraju godine, vidi se naznaka jednog jačeg prodora hladnog zraka sa sjevera Europe, gdje bi se po visini temperatura spustila i do -10°C. Da li će ova sličica s naslovnice biti samo to, ili će postati nešto više, saznat ćemo vrlo brzo.

Vidi se ovakav scenarij: Anticiklonalni blok nad Grenlandom, ali i Aljaskom, omogućio bi dotok hladnog zraka nad Europu, a uz to bi se aktiviralo Sredozemlje. San svakog zimoljupca.
Još ako se ostvare negativne vrijednosti AO i NAO indeksa, koje se najavljuju, zima je neizbježna.

Na kraju, ono što ide uz svaki ovaj tekst. Izneseni detalji o zahladnjenjima trebaju se uzeti s velikom dozom rezerve. Može se jedino vjerovati trendu koji kaže da bi potkraj godine trebala napokon stići prava zima. Ona kalendarska dolazi 22.12. u 00:03.

Sličan sadržaj