Studeni 2014.: Sedmi najtopliji studeni u svijetu

Klik za više!

201411

Studeni 2014. godine sedmi je najtopliji studeni na Zemlji otkako se vode mjerenja, a period od siječnja do studenog 2014., najtopliji je od početka mjerenja 1880. godine. Objavio je to NCDC tijekom ponedjeljka.
NASA-ina istraživanja pokazala su da je studeni bio za nijansu blaži te su ga ocijenili kao osmi najtopliji otkako se vodi evidencija.

Studeni je završio kao treći zaredom najtopliji mjesec. Prethodili su mu najtopliji kolovoz, najtopliji rujan i najtopliji listopad, otkako se mjeri.

Globalna temperatura u oceanima u studenom bila je najviša od početka mjerenja, a to je bio čak sedmi mjesec za redom koji je bio najtopliji ikada, što se mora tiče.

S kopnom je nešto drugačija situacija. Studeni nije bio toliko topao, zabilježena je “tek” 13. najviša temperatura zraka od početka mjerenja.


Bez štete od milijardu dolara u studenom

Osim po temperaturi pamtit će se i po tome što za njegova trajanja nije bilo prirodne katastrofe koja bi stvorila materijalnu štetu od milijardu dolara, čime je studeni postao prvi mjesec još od siječnja 2012. godine da nije zabilježena takva šteta.
To je naravno odlična vijest, a odlično je i to da je globalna šteta od katastrofa u prvih 11 mjeseci manja za 15 milijardi dolara, u odnosu na 2013. godinu koja je do prosinca imala 39 milijardi, da bi sve završilo na 41 milijardi dolara.

Štete od preko milijardu dolara u 2014. godini, Izvor: wunderground

Bez El Nina, ali s toplinom na istočnom Pacifiku
Nevjerojatno je da je u proteklih 7 mjeseci zabilježena iznadprosječna toplina površine globalnih oceana, a bez prisutnosti fenomena El Nino.

Studeni je službeno donio neutralne El Nino uvjete u ekvatorijalnom dijelu istočnog Pacifika, ali je površina oceana u tzv. “El Nino području” sredinom listopada narasla za 0.5°C više od prosjeka.
Za proglašenje El Nina potrebno je 5 mjeseci zaredom da je temperatura površine oceana u El Nino području viša od prosjeka za 0.5°C.

Do sredine prosinca ta je vrijednost porasla na 0.9°C, što otvara mogućnost nastanka El Nina ove zime. Trenutni su izgledi 65%, a nastane li, ne bi trebao biti previše izražen.

Arktička površina mora pod ledom tijekom studenog 9. najniža od početka mjerenja

Za kraj podatak o Arktičkom ledu. Mjerenja su pokazala da je ovog studenog izmjerena 9. najniža površina mora pod ledom, ali taj rezultat nešto je bolji od prošlogodišnjeg.

Sličan sadržaj