Kiša i snijeg od Francuske do Italije u novom tjednu

650x366_03121504_hd28

Nova ciklona kreće se Mediteranom i obilježit će svoj utjecaj na vrijeme za početak idućeg tjedna u zemljama u okruženju.

Visinska ciklona u južnom dijelu Francuske i na sjeveru Španjolske donijet će već tijekom subote nešto lokalnih pljuskova.
U nedjelju, ciklona će postati stacionarna u zapadnom Sredozemlju te ojačati, čime će ojačati oborinska aktivnost.

Zasigurno se ne radi o najjačem sustavu ove zime na Sredozemlju, ali će kiša od njega itekako biti moguća do utorka navečer, čak i u Italiji.
Može pasti između 25 i 75 mm kiše, i to na području južne Francuske, sjeverne i srednje Italije, uključujući ooke Sardiniju i Korziku.
U konačnici, samo ponegdje može pasti i do 100 ma kiše, a to je moguće na potezu od Nice do Genove te sjeverno od Rima duž talijanske obale.

Kako vlaga bude pristizala, najviša područja Alpa bit će dovoljno hladna za oborine u obliku snijega. Može ga pasti i preko 30 cm.
Drugdje će biti pretoplo za snježne oborine pa se očekuje i otapanje snijega.

Posebno se to odnosi na Capracottu, selo smješteno na 1400 metara visine, južno od Rima, koje je prošlog vikenda dobilo 2.4 metra snijega. Još uvijek se službeno ne radi o svjetskom rekordu padanja snijega u 24h, ali bez obzira na to, selo većeg snijega nije vidjelo.
Dodatnu brigu predstavljat će im i zatoljenje, s kojim će se snijeg brzo topiti, a to otvara mogućnost poplava.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj