Osvrt na vrijeme u ovom tjednu

13120_929823510381943_6745669199720882018_n

Nakon prošlotjedne borbe s orkanskom burom, vrijeme proteklih nekoliko dana bilo je prava uvertira u idealno proljeće. Tjedan smo započeli uz vedro i sunčano vrijeme popraćeno burom u opadanju. Tijekom ponedjeljka i utorka živa u termometru popela se visoko – Rijeka se zagrijala do 17°C i u utorak bila najtopliji grad u cijeloj Hrvatskoj. Zbog sudara dviju oprečnih zračnih masa, hladna fronta nalazila se sjeverozapadno od našeg područja. Na vrijeme u našim krajevima tijekom srijede i četvrtka utjecao je frontalni poremećaj spomenute hladne fronte.

Naoblaka iz smjera sjeverozapada počela je pristizati već početkom srijede. Popodnevna jača naoblačenja rezultirala su s manjom količinom oborina, najprije na južnim i istočnim dijelovima županije. Dok je na Platku napadao i koji centimetar snijega, Rijeka i okolica poprimile su malo kiše. Temperaturne vrijednosti u srijedu bile su nekoliko stupnjeva niže u odnosu na ponedjeljak i utorak. Bura, koja je u  popodnevnim satima počela jačati, nije dosezala ni približne brzine kao ona prošlotjedna. Četvrtak je započeo kao hladan dan, uz još ponešto mjestimičnih oborina u gorskim predjelima. Osjet hladnoće pojačavala je i umjerena do jaka bura. Drugi dio dana doveo je do razvedravanja i slabljenja bure uz pojavu prekrasnih lenticularis oblaka u blizini Lošinja. U petak ujutro niske temperature bile su najizraženije na otocima, posebice na Krku, gdje jutarnja temperatura nije prelazila 5°C.

Vikend koji je pred nama proteći će uz predznak sunčanijeg i toplijeg vremena, krajem nedjelje uz naznaku nove promjene. Subota sunčanija i toplija uz temperature do 17°C, vjetar u postupnom okretanju na južne smjerove. Nedjelja oblačnija uz jugo u daljnjem jačanju te mogućnost padalina u popodnevnim satima, ponajprije u gorskim predjelima.

Foto: Pehlin, Bernarda Boršić

Sličan sadržaj