Ožujak “luđak” – Saznajte još neke zanimljive činjenice koje se događaju u ožujku

10995691_808543025898726_1683596826176094675_n

Naš prijatelj i kolega Marin Paškvan, na svom samostalnom meteorološkom blogu kojeg uređuje putem facebook stranice Meteo Ris, došao je na ideju napisati malo više o tekućem mjesecu, a tekst prenosimo u cjelosti!

Bilo klimatološki, bilo kalendarski, ožujak je prvi proljetni mjesec. I dok je klimatološko proljeće počelo već prvim danom ožujka, kalendarsko će ove godine pričekati do 20.3. kada službeno počinje u 23 sata i 45 minuta.
Iako dvije trećine ožujka po kalendaru pripadaju zimi, on je po meteorološkim pokazateljima definitivno proljetni mjesec. Točnije, mjesec ranog proljeća. Znamo li to, bit ćemo oprezni i neće nas iznenaditi jutarnji mrazevi i povremeno niske temperature zraka.

Sigurno ćemo se složiti da je ožujak najprepoznatljiviji po tri jake “marčanske bure” na Jadranu. U narodu je uvriježeno mišljenje, a što se baš ne poklapa u potpunosti s klimatološkim statistikama, da je bura gotovo neizbježna 7., 17. i 27. ožujka. U većini slučajeva bure su u ožujku vedre bure, koje u pravilu donose lijepo vrijeme uz obilje sunca. što je ove godine prva dekada mjeseca to i opravdala.
Kako se za ožujak najčešće vežu riječi poput: lažac, nepouzdan i neuračunljiv, te tri “propisane” bure ne treba uvijek doslovno shvatiti. Jači prodori hladnog zraka u ovom mjesecu nisu rijetkost sve do obalnog područja, a da ne govorimo za područje Gorskog kotara, gdje su mogući i obilniji snjegovi. Ne nazivaju ga bez razloga “luđakom” jer se u njemu često u vrlo kratkom vremenskom intervalu mogu izmijeniti sva četiri godišnja doba. Od velikih hladnoća do ljetnih vrijednosti temperatura zraka.

Za sve vas koji niste upoznati s ovim podatkom, znajte da je najviše snijega u Rijeci palo upravo u ožujku od kada postoje službena mjerenja. Visina snježnog pokrivača 10.3.1976. godine u Rijeci je iznosila 52 centimetra. Znamo da nam se u ovo današnje vrijeme to čini kao “naučna fantastika”, ali to je priroda i nikada sa sigurnošću ne možemo znati kada može otići iz jedne krajnosti u sasvim drugu krajnost.

Srednja mjesečna temperatura u Rijeci iznosi 8.8 C, dok je apsolutni minimum izmjeren 5.3.1971. godine koji je iznosio -7.7°C, a apsolutni maksimum od 24°C, izmjeren je 21.3.1990. godine.

Također, ovaj mjesec osim što je poznat po tri “marčanske” bure, brzoj promjeni vremena, nekim snježnim rekordima… prepoznatljiv je i po klimatološkom i kalendarskom početku proljeća i završetku kalendarske zime. Isto tako je važno spomenuti da prelazimo na ljetno računanje vremena posljednje nedjelje u ožujku, kada kazaljke na satu pomičemo za 1 sat unaprijed. (prestaje obaveza upaljenih svjetala na vozilima 24h).

U ovom mjesecu nerijetke su magle i sumaglice na moru, a osobito prema proljeću zna biti česta advekcijska magla.

Iz svega ovoga se može zaključiti da je ožujak uvodničar u topli dio godine, ali i da mu zato nisu strana obilježja jednog i drugog vremena, tj. zime i proljeća.

Zbilja je “lud” taj ožujak.

Foto: sbperiskop.net

Sličan sadržaj