Kiša meteora prošarala noćno nebo sa srijede na četvrtak

Sciame-delle-Liridi

Noćno nebo sa srijede na četvrtak pripremilo nam je još jednu astronomsku poslasticu. Kiša meteora Lirida (ili meteorski roj, dolazi sa zviježđa Lire) pojavljuje se svake godine oko 20. travnja, a stiže s putanje kometa Thatcher (C/1861 G1) koji prolazi kraj Zemlje.

Pojam meteorskog roja vežemo isključivo uz sitne krute čestice koje uđu u Zemljinu atmosferu, nekada su bile dijelovi kometa. Kada takve čestice dođu u kontakt sa zrakom iz atmosfere, njihova ogromna kinetička energija počinje prelaziti na atome u atmosferi i manifestira se u obliku topline. Atomi se tom prilikom ioniziraju i zasvijetle, što naše oko registrira kao svjetleći trag na nebu.
Ovo nije jedina kiša meteora nad našim područjima, uz Liride poznajemo i Andromedidie, Leonide, Geminide, a svakoga ljeta (u prvoj polovici kolovoza) zbiva se i ona najpoznatija pod nazivom “Suze sv. Lovre”, odnosno Perzeidi.
Zanimljiva je i činjenica kako je ova kiša meteora opažena već prije 2500 godina, a u bilješkama se pronašlo kako je posebno izražena bila 15. godine pr.Kr. .

Promatrači noćnog neba u prosjeku su vidjeli 10-20 unutar sat vremena, iako je u povijesti bilo slučajeva kada je zabilježeno i do 90 meteora po satu (1922.,1982. godine). Najbolje doba noći za usmjeravanje pogleda u nebo bilo je između ponoći i pet sati ujutro, uz neophodni uvjet da je nebo vedro – što nas je ovoga puta i poslužilo.

Naslovna: Fotografija Lirida 23. travnja 2015. (duga ekspozicija); izvor: centrometeoitaliano.com

Sličan sadržaj