Klimatolozi upozoravaju: Imamo nekoliko godina da spriječimo tragične posljedice


Novi dokument UN-a, koji je objavljen u ponedjeljak u Japanu, sadrži upozorenje vezano uz klimatske promjene koje bi mogle značajno utjecati na život ljudi. Prema izvješću, svijet ima još nekoliko godina da spriječi klimatske promjene koje će donijeti ekstremnije vremenske prilike s tragičnim posljedicama.

Članovi Međudržavnog panela za klimatske promjene (IPCC) pišu kako su zabilježeni utjecaji klimatskim promjena rašireni i značajni. Emisije stakleničkih plinova dovest će, ako se ne smanje, do podizanja razine mora te velikih promjena temperatura. Znanstvenici upozoravaju kako se nalazimo blizu trenutka kada će biti prekasno te da će prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko doba porasti za dva stupnja Celzijusa.

Porast prosječne temperature predstavljao bi veliki rizik za globalnu i regionalnu sigurnost hrane, a kombinacija visokih temperatura i vlage kompromitirala bi normalne ljudske aktivnosti, uključujući uzgajanje hrane ili rad na otvorenom prostoru na nekim područjima.

Prema projekcijama, klimatske promjene u ovom stoljeću značajno će reducirati obnovljive površinske i podzemne vode u suhim suptropskim područjima.

Utjecaj nedavnih klimatskih ekstrema, kao što su toplinski valovi, suše, poplave, cikloni i požari otkrivaju značajne ranjivosti. Utjecaj takvih klimatskih ekstrema uključuje promjenu ekosustava, poremećaj u proizvodnji hrane i opskrbe vodom, oštećivanje infrastrukture i naselja, posljedice za mentalno zdravlje i dobrobit čovječanstva.

Opasnosti povezane s klimom izravno utječu na živote siromašnih ljudi putem utjecaja na njihovu egzistenciju te smanjenje uroda, ali i indirektno putem povećanja cijena hrane.

Ovo izvješće IPCC-a je najozbiljnije dosad i upozorava da su se klimatske promjene dogodile.

Izvor: index.hr
Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

Sličan sadržaj