Klimatske promjene jeftine, ako se na njih djeluje na vrijeme

wg3cover

Klimatske su promjene velika prijetnja civilizaciji, ukoliko mi ne činimo ništa kako bi ih spriječili. Pravovremenim djelovanjem spriječavamo i porast njihovih troškova. U suprotnom, ako pustimo da stvari izmaknu kontroli, situacija će biti nepopravljiva.

Prema IPCC-u, potrebno je smanjiti razvoj nacionalnih gospodarstava kako bi se temperatura držala na oko 2°C iznad prosjeka. Ne radi se tu o velikom postotku (npr. sa 2.06 na 2.00% godišnje), ali su učinci takvih mjera veliki. Ovo je podržano od strane 258 znanstvenika iz 58 zemalja svijeta. Evo nekih zaključaka.

Staklenički plinovi rastu rekordnim tempom, radi se o 3 posto godišnje. Nekad je to bilo 1.3%.

Ako želimo zadržati zatopljenje do 2°C, moramo značajno smanjiti emisiju stakleničkih plinova.

Ako svijet bude odugovlačio s provedbom mjera do 2030. godine, bit će skupo, a možda i nemoguće zadržati temperaturu ispod 2°C.

Ukoliko se globalno zatopljenje drži ispod 2°C, to sa sobom vodi i dodatne beneficije:
1. Smanjivanje onečišćenja zraka. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je kako je 2012. umrlo oko 7 milijuna ljudi, na svako osmo umiranje ide jedno uzrokovano zbog onečišćenja zraka.

2. Poboljšanje energetske učinkovitosti. Energija će postati sve jeftinija, posebno prirodni izvori, koji neće biti toliko onečišćeni te će se moći eksploatirati.

3. Okoliš će biti zaštićeniji

Postoji velika šansa u budućnosti da se izgrade gradovi smanjene emisije. Postojećih 56% svjetske iskorištenosti gradova, može se proširiti izgradnjom na oko 310 posto čime se dobiva prilika da se izgrade ekoliški osviješteni gradovi.

Ekonomski i populacijski rast jako utječe na emisiju i onečišćenje okoliša. Proizvodimo malo, a zagađujemo jako puno tako da je omjer gubitaka veći, nego što se stvarno dobilo. Potrebna je bolja iskoristivost proizvodnih resursa kako bi se onečišćenje smanjilo, a proizvelo dovoljno.

Emisija stakleničkih plinova zbog sječe šuma se smanjuje. Poznato je da su šume pluća Zemlje, a njihovom sječom, raste koncentracija stakleničkih plinova. Dobra je vijest da se taj omjer smanjuje. Do 2100. godine ova se emisija može svesti na nulu.

Korištenje obnovljivih izvora raste, ali je i dalje potrebna pomoć nacionalnih gospodarstava kako bi se njihovo korištenje još više povećalo. Jedan od oblika destimulacije korištenja onečišćivača može biti oporezivanje korištenja fosilnih goriva.

Mogućnosti za očuvanje okoliša još uvijek je puno. Treba samo početi na vrijeme, dok istoga ima.

Sličan sadržaj