Nestabilan vikend za nama, pred nama brza promjena vremena

press_36

Tijekom vikenda iako je bilo sunčanih razdoblja i topline, vrijeme nije bilo posve stabilno. Prvo se u subotu oko 15h sa sjevera premjestila manja količina vlažnog i nestabilnog zraka zbog koje je bilo mjestimične kiše ili pljuskova. Zatim se sve slično dogodilo u nedjelju, s tom razlikom da su oborine stigle iza 17h. Do zalaza se vrijeme smirilo.

Ponedjeljak protječe u znaku promjenjive naoblake, a oborine nisu zabilježene nigdje. Temperature su nešto niže, ali je i dalje relativno ugodno. Neće tako dugo ostati.

Na satelitskim snimkama može se vidjeti kako se dolina s hladnom frontom sa sjeverozapada premješta prema našem području. Sa sobom nosi mogućnost izraženijih grmljavinskih pljuskova ili obilnije kiše, uz vjetar i pad temperatura.

Glavnina oborina na Kvarneru, gdje može pasti između 15 i 30 mm lokalno, očekuje se kasno večeras i u noći na utorak. Lokalno može biti i grmljavine.
U Gorskom kotaru može pasti više kiše nego na Kvarneru, a u gorju iznad 1100 metara očekuje se i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača.
Zapuhat će bura koja na Kvarneru može povremeno imati olujne udare, a slično se očekuje sa sjeveroistočnjakom u gorju.
Promjena će biti brzopotezna, pa se već njenim prolaskom očekuje razvedravanje na Kvarneru, u utorak ujutro, dok će se u Gorskom kotaru zadržati nestabilnije vrijeme. Bit će vjetrovito i svježije

Fronta će u ostatku Hrvatske donijeti također zahlađenje. U noći na utorak proširit će se na cijelu unutrašnjost, donoseći kišu, pljuskove uz mogućnost grmljavine, a gorju i snijeg, posebno u Lici iznad 700 metara. Već tijekom utorka smirivanje vremena, zadržat će se promjenjivo oblačno uz mogućnost poslijepodnevnih pljuskova.
U Dalmaciji će utorak biti promjenjiv i nestabilan uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, u planinama je moguć i snijeg.

Do kraja tjedna zadržat će se nestabilno vrijeme s temperatura nešto nižima od prosjeka.

Sličan sadržaj