Porast razine vode u Ontariju i Quebecu (VIDEO)


Izvanredno stanje i dalje je na snazi u istočnom Ontariju. Vlasti pomno prate dijelove u toj pokrajini te susjednom Quebecu, gdje su poplave prisilile ljude na evakuaciju.

U Bellevilleu su poplave počele harati još prošli tjedan, što je izazvalo proglašenje izvanrednog stanja. Do subote, već je nekolicina kuća bilo poplavljeno.

Razine vode na obližnjim rijekama i jezerima i dalje rastu, a prognoze za sljedećih nekoliko dana najavljuju nastavak kiše. Zbog takvog stanja, hitne službe u Bellevilleu volontiraju te opskrbljuju stanovnike sa vrećama pijeska koje služe kao brane.

Oko 70 kuća već je okruženo vrećama pijeska, a više od 480 volontera dolaze u pomoć.

Prognostičari očekuju visoku razinu vode još nekoliko dana, no vlasti koje prate situaciju kažu da se situacija na rijeci Moira od nedjelje polako stabilizira.

Razina vode je dosegla onu iz 2008., kada je nekoliko domova bilo poplavljeno, te je ta poplava zabilježena kao jedna od najgorih koja se pamti.

Belleville je za sada jedina općina koja je proglasila izvanredno stanje, no taj će primjer vrlo vjerojatno morati slijediti i ostale općine.

Upozorenja o poplavama zahvatila su nekoliko općina diljem Ontarija.

VIDEO

Na kišu se upozorava diljem Ontarija i Quebeca, ali se čak i područja koja nisu upozorena nalaze u opasnosti od poplava.

U nedjelju bi na tom području moglo pasti i do 45 mm kiše. Područja s još uvijek nataloženim snijegom i zaleđenim terenom, mogla bi se suočiti s poplavama zbog nadolazeće tople fronte, koja će, kako je očekivano, podići temperature iznad 20 celzijevih stupnjeva.

VIDEO

Dijelovi rijeke Chaudière umjereno su poplavljeni, zahvaljujući kilometarskoj nakupini leda zbog koje se korito rijeke izlilo u gradić Beauceville u subotu.

Deseci stanovnika su morali biti evakuirani zbog utjecaja poplave na 60 kuća i poslovnih subjekata.

Foto: City of Belleville – volonteri pomažu u obrani od poplava

Sličan sadržaj