KOMET ISON PRIBLIŽAVA SE SUNCU I MOGAO BI IZGORJETI

Komet nazvan ISON trebao bi krajem ovoga mjeseca proći blizu Sunca, a u prosincu bi se mogao vidjeti sa Zemlje ako u bliskom susretu sa Suncem ne izgori ili se ne raspadne.

Očekuje se da će se komet 28. studenoga približiti Suncu na jedan milijun kilometara, a znanstvenici nisu sigurni hoće li preživjeti taj bliski susret.

U putanji blizu Sunca brzinom od 377 kilometara u sekundi komet će se zagrijati na oko 2,760 stupnjeva Celzija, što bi moglo biti dovoljno da se rastopi ne samo led u njegovoj utrobi nego i stijene i metal.

Ukoliko ISON opstane na toj vrućini, moguće je da ga Sunčeva gravitacija razlomi u manje komade. Prema posljednjim proračunima znanstvenika, komet bi ipak mogao preživjeti.

Komet su u rujnu 2012. otkrila dva astronoma amatera uz pomoć Ruske međunarodne znanstvene optičke mreže (ISON), po kojoj je komet i dobio ime. U vrijeme otkrića bio je izuzetno sjajan, s obzirom na veliku udaljenost iza orbite Jupitera, najavljujući veliki svemirski spektakl kad se približi Suncu.

Sunčeva vrelina dovest će do otapanja leda u kometu, pri čemu će se oblikovati repovi i zanimljivi užareni oblici. Ovisno o količini leda u tijelu kometa, približavanjem Suncu on će biti sve sjajniji.

Astronomi amateri objavili su tijekom vikenda prve fotografije kometa na internetu snimljene samo uz pomoć dvogleda ili malih teleskopa.

Ukoliko se predviđanja pokažu točnima, komet bi se mogao vidjeti sa Zemlje golim okom u ranim jutarnjim satima početkom prosinca i noću početkom siječnja.

Sličan sadržaj