KOMET ISON IPAK PREŽIVIO PROLAZAK BLIZU SUNCA


Foto: NASA

Čini se da kometu ISON ipak nije došao kraj. Stručnjaci misle da je komet ili barem njegov dio ipak preživio bliski susret sa Suncem, iako su ga u četvrtak proglasili ‘mrtvim’.

Astrofizičar Karl Battams objasnio je da je njegova sudbina i dalje neizvjesna.

– Pojavio se i počeo svijetliti, moramo ga promatrati nekoliko dana kako bi vidjeli kako će se ponašati – rekao je Battams.

Nove slike na kojima se vidi svijetla ‘mrlja’ koja se udaljava od Sunca vratile su nadu da ‘igra’ još nije gotova. Odmah se pojavilo pitanje je li riječ o krhotinama ili je preživio i dio jezgre kometa. NASA-in tim koji motri komet vjeruje da je barem mali dio jezgre ostao netaknut.

Podsjetimo, ISON su mnogi proglasili kometom stoljeća. U četrvtak se pojavila informacija da se previše približio Suncu i raspao, a već ranije nije bio sjajan kao prije pa se pojavila sumnja da gubi na strukturi i raspada se.

ISON je već sada pružio sjajan uvid u svijet kometa. Mnogi su se nadali da će ISON uskoro postati vidljiv ljudskom oku. Međutim, nitko nije znao sa sigurnošću reći što će se dogoditi s kometom, a neizvjesnost se, čini se, nastavlja.

HINA

Sličan sadržaj