ZNANSTVENICI ZBUNJENI TRENUTNIM STANJEM SUNCA


Sunce bi se u ovom trenutku trebalo približavati eksplozivnom maksimumu u svojem 11-godišnjem ciklusu aktivnosti, prema znanstvenim spoznajama i povijesnim zapisima . Međutim, po svemu sudeći ovaj će solarni maksimum biti ‘ćorak’.
‘Rekao bih da će biti najslabiji u posljednjih 200 godina’, kazao je David Hathaway, voditelj grupe za solarnu fiziku u NASA-inom Centru za svemirske letove.

Znanstvenici su zbunjeni ovakvim razvojem događaja i ne znaju je li to nešto prolazno ili je riječ o desetljetnom padu aktivnosti koji bi mogao malo ublažiti globalno zagrijavanje tako što će promijeniti Sunčev sjaj ili valne dužine njegova svjetla.

Da bi cijela stvar bila još neobičnija Sunce trenutno prolazi kroz jednu od najčudnijih smjena polova. Obično se njegovi magnetski polovi zamijene svakih 11 godina. U tom procesu magnetska polja oslabe, padnu na nulu i potom se ponovno pojave sa suprotnim polaritetom. Ova smjena uočljivi je znak vrhunca solarnog maksimuma. Međutim, u ovom ciklusu Sunčevi polovi nisu sinkronizirani. Sjeverni je promijenio svoj polaritet još prije godinu dana, a južni još uvijek nije pa trenutno Sunce ima dva ista pola. Znanstvenici su zbunjeni ovako dugotrajnom odgodom, no kažu da nisu zabrinuti. Na temelju satelitskih snimaka očekuju da će se cijela priča ipak okončati u narednih mjesec dana.

Konačno i ovo malo pjega što trenutno krasi Sunce slabije je aktivno nego što je uobičajeno.

Za usporedbu solarna oluja tijekom prošlog solarnog maksimuma u studenom 2003. bila je najveća u svemirskom dobu. Iako je uglavnom zaobišla Zemlju, onesposobila je jedan japanski satelit, astronaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji potjerala je u zaklon od zračenja, zaustavila je bušenje nafte na Aljasci, poremetila je GPS navigaciju i natjerala američko ministarstvo obrane da obustavi sve manevre.

No vlasnici satelita trljaju ruke baš kao i astronauti. Njima ovakvo slabunjavo Sunce ide na ruku. Kako vrijeme prolazi solarne aktivnosti će prirodno slabiti jer će Sunčeve aktivnosti početi padati prema solarnom minimumu. Zemljina vanjska atmosfera će se početi hladiti i skupljati, a to će smanjiti otpor satelitima i produžiti im životni vijek. Konačno i astronautima će biti lakše živjeti s manje zračenja, piše T-portal.
Neki solarni fizičari misle kako postoji mogućnost da se Sunce sada zapravo vraća u normalno stanje nakon razdoblja neuobičajeno snažnih aktivnosti koje je započelo 1940-ih.

‘Više od pola solarnih fizičara reći će da se vraćamo u normalu’, rekao je Mark Miesch iz High Altitude Observatory u Boulderu u Coloradu. ‘Možda nam slijedi duže razdoblje smanjenih aktivnosti’, dodao je.
Ako je to točno, pad magnetskih aktivnosti mogao bi ublažiti globalno zagrijavanje. Međutim, stručnjaci smatraju da slabljenje njegova sjaja od 0,1 posto ne može biti dovoljno da kompenzira nakupljanje stakleničkih plinova.
‘Možda će nam osigurati malo olakšanje od globalnog zagrijavanja, no neće ga zaustaviti’, rekao je Hathaway.

Tekst i foto: Dalje.com

Sličan sadržaj