Koraljni grebeni mogu spriječiti porast razine mora i sniziti visinu valova

thumb
Izvor fotografije: USFWS

Porast temperature oceana, bolesti i rast razine ljudske aktivnosti po pitanju komercijalnnog i rekreacijskog ribolova,imaju veliki utjecaj na okolinu, što znači da su ugrožene i mnogobrojne vrste koralja.

Upravo su koraljni grebeni vrlo bitni ne samo za ekosustav područja u kojem se nalaze, nego i globalno. Korist je višestruka. Na koraljnim gebenima obitavaju različite vrste riba koje hrane milijune ljudi, grebeni daju posao i prihode lokalnim ekonomijama kroz rekreaciju, ribolov i turizam, štite obalno područje od oluja i erozija.

Samo u SAD-u, koraljni grebeni donesu prihode od 200 milijuna dolara godišnje. No, koralji su u nevolji, prijeti im potpuno nestajanje, a ribe i biljni svijet podmorja nisu jedini koji će stradati, nestanu li koralji.

Opasnost prijeti i ljudima. Nova provedena studija pokazala je da koralji bolje štite obalno područje od oluja, poplava i erozija , nego zidovi koje je izgradio čovjek u istu svrhu.
Zdravi koraljni grebeni mogu smanjiti valove 51 do 75%. To je značajno posebno ako se uzme u obzir da sustavi za razbijanje valova koji se koriste na Havajima i Šri Lanki uspiju sniziti valove u prosjeku 30 do 70%.

Jedan od načina za očuvanje koraljnih grebena je smanjenje onečišćenja zraka, ali i suzbijanje ribolova u njihovoj blizini. Samo na takav način će koralji opstati, a njihov opstanak znači i manje troškove, jer neće biti potrebe za izgradnjom sustava za razbijanje i snižavanje valova. Koralji će onda odraditi svoje i biti prva linija obalne obrane.

Sličan sadržaj