Rekordne temperature oceana prijete havajskom koraljnom grebenu

cur_img_v3_ss_alertlevel2_outlookprob_cfs_pacific

Rekordno topla površina mora na Havajima prijeti da će drugu godinu za redom doći do smanjivanja populacije koralja na havajskom koraljnom grebenu.

Prema podacima NOAA-e, temperatura površine oceana oko Havaj odstupala 1 do 2°C od prosjeka, što se nije dogodilo od početka mjerenja, još prije 100 godina.
S obzirom da se vrhunac zatopljenja očekuje u rujnu, to bi moglo značiti da će vode oko otočja ući u tzv. “razinu 2 termalnog stresa”, zbog čega koraljima prijeti izumiranje i nestajanje.

Situacija je nastala zbog, već toliko spominjanog efekta El Nino gdje u središnji Pacifik dolazi velika količina rekordno tople oceanske vode, iz tzv. “El Nino područja”, uz konstantan porast temperature oceana zbog globalnog zatopljenja.

U prošlosti je do masovnog izumiranja koralja već došlo 1997-1998 godine, kad je zabilježen vrlo snažan El Nino. S obzirom da će se i 2015-2016. dogoditi vrlo snažan El Nino, za očekivati je da će posljedice po koralje biti jednake, ako ne i gore.
2014. godina bila je za koralje još gora. Rekordno visoke temperature oceana dovele su do nestanka 50-70% koralja s jednog dijela Havaja.

Koralji ne mogu na dulje vrijeme preživjeti površinsku temperaturu od 28.3°C. Zbog toga je izgledno da će 2015. godina biti druga godina za redom u kojoj koralji intenzivno nestaju, a najviše će biti pogođen koraljni greben blizu Velikog otoka.

Spas koraljima mogu biti tropski sustavi, jer oni svojom snagom miješaju slojeve mora te hladnija voda dođe na površinu što potiče ohlađivanje koralja i omogućava njihovo preživljavanje.
No, za takav scenarij poteban je tropski sustav u rujnu.

Jedan već ide sada prema Havajima, ali je izgledno da će i oslabjeti pred otočjem. Gullermo je trenutno uragan 2. kategorije, a na Havajima se očekuje u drugoj polovici sljedećeg tjedna, gdje bi trebao stići uz slabljenje na tropsku oluju.

Sličan sadržaj