Kraći period sunca pa ponovno kiša, a za kraj tjedna snijeg i bura

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz položaja baričkih sustava nad Europom opisani u prvom i drugom odlomku sinoptičke situacije.

Jesenskim hladnim kišama danas je došao kraj s prolaskom fronte u noćnim satima, no ne zadugo jer krajem tjedna stiže nova zimska ciklona koja donosi obilnu kišu te snijeg u gorju, a moguće je da snijega bude i u nižim krajevima.

Sinoptička situacija

Nad sjevernim Atlantikom i dalje vlada jako anticiklonalno polje (A2), ne tipično za tu lokaciju, a koje uzrokuje spuštanje hladnog zraka nad veći dio Europe, kao i sjeverni Atlantik. Upravo zbog takvog položaja anticiklone, ciklonalni sustavi koji obično bivaju nad sjevernim Atlantikom bili su primorani spustiti se u niže geografske širine pa se trenutno nalaze na području Azora (C2) gdje se inače nalazi poznata anticiklona.

S druge strane Europe (kod Kazahstana i Rusije) nalazi se još jedna jaka anticiklona (A1), a nad sjevernim djelom Skandinavije između dvije jake anticiklone smjestio se i jedan ciklonalni sustav (C1).

U ovome tjednu glavnu ulogu odigrat će sustavi spomenuti u prvom odlomku, osobito ciklona kod Azora (C2) koja će se započeti pokretati prema istoku uz rub hladnog zraka koji prekriva sjeverne i središnje predjele Europe. Povlačeći topao zrak s Mediterana, ciklona će izdužiti svoju dolinu pa će naše područje ranije ući pod utjecaj jakog jugozapadnog visinskog strujanja koje će uzrokovati klasične jesenje kiše i zrak topliji od prosjeka.

Prikaz situacije opisane u odlomku iznad. Vidljiv je položaj ciklone (C2) koja je “spljoštena” te po prednjoj strani povlači topal zrak s Mediterana (crvena strelica), a po stražnjoj strani hladan zrak sa sjevera Europe (plave strelice). Izvor : Windy

Ciklona (C2) po prognostičkim modelima za sada ima putanju preko Španjolske do Korzike gdje bi tijekom subote trebala ući nad područje Genovskog zaljeva gdje bi ponovno malo ojačala, ali i zastala dovoljno dugo da po površini „procuri” hladan zrak iz središnje Europe (Austrije). Upravo bi to trebalo uzrokovati novi snijeg u gorju, moguće i obilan, a kako se ciklona bude dalje pomicala prema srednjem Jadranu, tako će hladan zrak sve više probijati i na ostatak Kvarnera pa ukoliko i dalje bude oborina, potencijalno je moguće da snijega bude i u višim predjelima Kvarnera.

Prikaz tlaka zraka nad Europom u subotu. Crvenije boje viši tlak, hladnije boje niži tlak. Izvor : Neverin

Ciklona (C2) bi dalje trebala nastaviti put prema sjeveroistoku, a da li će se iza nje potencirati nova sekundarna ciklona i dodatno učiniti zanimljivim ovaj vikend saznat ćemo u vikend najavi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (utorak) do kraja dana uz umjerenu naoblaku i duža sunčana razdoblja, a oborina ne bi trebalo biti. Puhat će slab povremen zapadnjak i jugozapadnjak, no u većini krajeva mirno. Maksimalna temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Srijeda na Kvarneru uz umjerenu naoblaku, ali i duža sunčana razdoblja pri čemu u jutarnjim satima na otocima nije isključena ni kratkotrajna prolazna kišica dok u gorju uglavnom umjereno do potpuno oblačno. Sredinom dana zapuhat će umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima na istoku Kvarnera, a u Gorskom kotaru uglavnom cijeli dan slab povremen istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do – 1°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 0 – 4°C.

Prikaz udara bure u srijedu navečer kada se očekuje najjači vjetar. Izvor : Istramet

Četvrtak oblačan, a još od jutarnjih sati izgledna je povremena kiša, osobito na Kvarneru.Navečer stiže konkretniji val oborina na čitavom području pa će padati slaba do umjerena kiša koje bi se do kraja dana moglo skupiti i do 35 mm. Bura će na Kvarneru već do jutra oslabiti, a sredinom dana i potpuno utihnuti pa će do kraja dana prevladavati uglavnom mirno, a u Gorskom kotaru će zapuhati slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, u zaleđu Rijeke do 7°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Prikaz ukupne količine oborine do kraja dana u četvrtak. Izvor : Meteoadriatic

Petak, subota i nedjelja najnestabilniji. Svaki dan uz kišu, na Kvarneru i zapadu gorja obilnu. Zapuhat će jako jugo, a temperature će biti prave jesenske, osim u nedjelju kada je izgledno spuštanje fronte, no detaljnu vikend prognozu donosimo u petak.

Sličan sadržaj