Kraći uvod u nadolazeću veljaču: Još je jako puno zime pred nama!

12553098_10153493394651731_7117318030459971950_n

Tijekom siječnja osjetili smo kako izgleda kad se na nekoliko dana vrate prave zimske temperature. Paradoks je da za to moramo zahvaliti El Ninu, koji je do te mjere zagrijao zrak a u suradnji sa snažnom Atlantskom olujom “ubrizgao” veću količinu topline koja je razbila polarnu cirkulaciju i omogućila uspostavu anticiklonalnog bloka, po čijoj je istočnoj strani oslobođeni hladni zrak dolazio i do nas.

Trenutno je to stvar zaborava, polarna cirkulacija se pregrupirala i ponovno ojačala. Uspostavljeno je za zimu nepovoljno zonalno strujanje koje zadržava ciklone nad Atlantikom, a one pak vuku toplinu s juga na Europu. Po svemu sudeći do kraja siječnja imat ćemo takvu sinoptičku situaciju.

S ulaskom u veljaču ući ćemo i u posljednji mjesec klimatološke zime, a tada obično zima zna pokazati “zube”, ne samo tada nego čak i u ožujku. Pravi polarni prodori nisu strani za ova dva mjeseca pa se često zna dogoditi da ožujak bude čak i s jačim prodorima hladnoće od recimo prosinca, iako ti prodori zbog već poodmakle situacije u korist toplijeg dijela godine, budu kratki, ajaki, a brzi. Ne zovu ga uzalud luđakom.

Vratimo se na početak veljače. Čini se kako atmosfera čini sve u njenoj moći da nam još jednom “zapapri”. Po raznim parametrima po kojima se to može zaključiti, a kojih nećemo spominjati, (jer ovo nije analiza, nego tekst slobodne forme), izgledno je da će zatopljenje u stratosferi (SSW) dovesti do uspostave još jedne zimske situacije u Europi, a izgledi bi rasli s odmicanjem mjeseca veljače, a mogući su doista ekstremni zimski scenariji, sve ovisno o tome što će se događati s polarnim vrtlogom.

Tako da, ovo trenutno zatopljenje nemojte shvatiti kao promjenu sinoptičke situacije, već samo kao predah od onoga što slijedi tijekom veljače, možda čak i u ožujku.

Bit će i analiza i dodatnih tekstova na ovu temu, samo nas trebate redovito pratiti putem Portala, Facebooka, Twittera.

Sličan sadržaj