Ujedinjenom Kraljevstvu obilnija kiša – od istog sustava koji je zatrpao istok SAD-a

UK-160126

Ista oluja koja je istoku SAD-a donijela i metar snijega, stigla je do Ujedinjenog Krljevstva (UK) danas, donoseći obilnu kišu i snažan vjetar. Početak je to pravog zonalnog strujanja koje tjera zimu iz Europe bar na neko vrijeme.

Tijekom subote oluja je donijela obilan snijeg preko Atlantika, dok su toplija područja dobila i obilniju kišu, veću čak nego za uragana Sandy.

Nakon što je oluja prešla Atlantski ocean nošena jakom mlaznom strujom u UK počinje razdoblje nestabilnog vremena s dosta kiše, posebno na sjeveru, a ciklone će se nizati jedna za drugom i istovremeno povlačiti toplinu s juga.

Prva ciklona je upravo u tijeku. Najviše oborina od nje dobit će dijelovi Škotske, Sjeverne Irske, Engleske i Walesa. Lokalno može pasti i do 100 mm kiše, a Manchester je već do sada u siječnju prešao oborinski prosjek sa trenutnih 144 mm, što je 60 mm više od prosjeka.
Još je više kiše do sada u siječnju palo u Cardiffu – 250 mm, dok je prosjek 91 mm.

Zbog najavljenih novih oborina, izdana su brojna upozorenja od poplava, a osim kiše probleme predstavlja i vjetar koji stvara visoke valove koji potom plave niže dijelove obale. Udari vjetra uz obalu mogu biti i do 120 km/h.

To je za utorak, a već tijekom srijede stiže nova tura oborina, a u škotskim planinama s dotokom hladnog zraka padat će i snijeg.

Naslovna: Meteoalarm

Sličan sadržaj