Nakon snježne oluje u SAD-u 25 mrtvih: New York se vraća u normalu

sad-oluja
Istočna obala SAD-a oporavlja se postepeno od neviđene snježne oluje u kojoj je poginulo 25 osoba te paralizirano ostalo nekoliko velikih gradova, među kojima New York.

New York se u nedjelju polako oporavljao od snježne mećave, dok je snijeg zablokirao američku prijestolnicu Washington i okolna područja te će svi vladini kao i lokalni uredi u ponedjeljak ostati zatvoreni.

Operacije raščišćavanja snijega odvijale su se punom parom u nedjelju jer je u oluji Jonas bez prestanka u desetak država padala velika količina snijega tijekom više od 36 sati, sve do noći sa subote na nedjelju, izazvavši nevolje i poremetivši život za oko 85 milijuna ljudi.

“U eri smo ekstremnih klimatskih događaja”, izjavio je njujorški gradonačelnik Bill de Blasio, ocjenjujući da će fenomeni tih razmjera postati uobičajeni.

Dok se New York u nedjelju pomalo oporavljao, a njegovi stanovnici i turisti koristili izvanrednu priliku za snježne radosti na gradskim lokacijama pokrivenim snijegom, u Washingtonu je ostala na snazi zabrana prometa, dok je cijeli gradski prijevozni sustav ostao tijekom dana zatvoren.

Vlasti su objavile da će vladini uredi u ponedjeljak u Washingtonu ostati zatvoreni, jednako kao i lokalni uredi te škole u Okrugu Kolumbija i dijelovima Marylanda i Virginije, čiji državni uredi također ostaju u ponedjeljak zatvoreni. Unatoč tome, i u Washingtonu su stanovnici iskoristili priliku uživati u snijegu na gradskim ulicama poput onih koje je veselilo skijanje i sanjkanje niz stepenice Lincoln Memoriala.

Snježno nevrijeme koje je zadnjih dana pogodilo SAD ostavilo je za sobom 20-ak umrlih u nekoliko država. Najmanje 25 osoba smrtno je stradalo zbog nevremena, rekli su lokalni dužnosnici. Pet ih je preminulo na području New Yorka, šest u Sj. Karolini, šest u Virginiji i dvoje u Kentuckyju te po jedna u Marylandu, Arkansasu, Ohiu, Delawareu, J. Karolini i u Washingtonu. Znatan broj mrtvih poginuo je u prometnim nesrećama, ali i od srčanih udara koji ih je zadesio pri čišćenju snijega.

Za New York je ovo bilo drugo najveće snježno nevrijeme u gradskoj povijesti, sa 68 cm snijega izmjerenih u Central Parku u subotu u ponoć, što je vrlo blizu rekordno izmjerenim 68,3 cm 2006. godine, objavio je nacionalni meteorološki ured.

Guverner države New York Andrew Cuomo ukinuo je u nedjelju u podne zabranu prometa na području New Yorka, no ostalo je na snazi proglašeno izvanredno stanje. Većina gradskog prometa počela je funkcionirati rano poslijepodne, a i kazališta na Broadwayu otvorila su se u nedjelju nakon što ih je snježna oluja u subotu navečer ostavila u mraku.

Nacionalni meteorološki ured objavio je da je u Washingtonu u Zoološkom vrtu izmjereno 57 cm snijega, dok je u međunarodnoj zračnoj luci Baltimore-Washington izmjereno rekordnih 74,2 cm snijega. Ukupni rekord zabilježen je u Glengarryju u Zapadnoj Virginiji, gdje je izmjereno 106,7 cm snijega.

U New Jerseyju nekoliko gradova na južnoj obali države doživjelo je poplave kao i nestanak struje.

Pogođene su i zračne luke otkazivanjem više od 11.000 letova od petka do nedjelje.

Oba washingtonska aerodroma ostala su u nedjelju zatvorena, ali tri u zoni New Yorka službeno su bila otvorena te dio letova zajamčen.

Negativne temperature, znatno niže od onih zabilježenih u subotu, komplicirale su zadatak službičistoće suočenih s tvrdim snijegom i poledicom.

Prognoza najavljuje više temperature i sunce tijekom sljedećih dana, što bi mogla pridonijeti raščišćavanju snježnih nanosa.

Izvor: HINA
Naslovna foto: AP

Sličan sadržaj