“Kupus” na kartama: Od prave zimske situacije za sredinu tjedna ostale tek mrvice / Kiša Rijeci i Kvarneru, kiša i snijeg Gorskom kotaru

Rtavn481

Proteklog smo vikenda još jednom došli do potvrde da ona naša famozna rečenica “Prognoza je pouzdana do 3 dana unaprijed” drži vodu i da je sve nakon toga podložno promjenama.

Za potvrdu te konstatacije pobrinuo se prognostički model ECMWF koji je hrabro za utorak najavljivao zahladnjenje i snijeg ne samo u Gorskom kotaru, a potom to još hrabrije prebrisao južinom i visokim temperaturama, da bi u konačnici kao nogometni sudac našao solomunsko rješenje i “dosudio” umjesto čistog “penala” tek “udarac iz kuta”. U ovom našem slučaju, radit će se o hladnoj fronti sa sjeverozapada s kojom će biti snijega u Gorskom kotaru i opet obilne kiše na Kvarneru.

U prijevodu, nastavlja se trulo i vlažno vrijeme koje traje dva mjeseca. Slaba kiša tijekom ponedjeljka bit će moguća na riječkom području, a tijekom utorka oborine će ojačati s približavanjem fronte, iako se na području Sredozemlja neće formirati sekundarni ciklonalni centar, kako je prvotno bilo zamišljeno, već će se samo proširiti frontalno područje.

S centrom ili bez njega, Rijeka krupnim koracima grabi prema rušenju apsolutnog rekorda za veljaču (20-ak mm do rušenja rekorda), a upravo se na riječkom području, duž istočnog priobalja te u Gorskom kotaru tijekom utorka očekuju i najjače oborine, a navečer su posvuda mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Fronti će prethoditi umjeren do jak vjetar južnih smjerova, a s njenim prolaskom vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove uz pad temperature zraka tako da se snijeg na području Gorskog kotara očekuje s prvim satima srijede, ali bit će kratak, no ponegdje i intenzivan.
Već do srijede ujutro oborine će slabjeti, na Kvarneru se poslijepodne može prolazno i razvedriti, a već do navečer sa zapada će stići i novi oblaci, povezani s ciklonom koja će tek nastati tijekom četvrtka u Sredozemlju.

Do petka će se ona spustiti između srednje i južne Italije pa će na Kvarneru jačati bura uz tek slabe oborine, a slabih oborina različite vrste moglo bi biti na području Gorskog kotara.

Slično i za vikend, promjenjivo oblačno, ali većinom suho ili tek sa slabim oborinama, s time da pažnju plijeni sam kraj tjedna gdje će se na području Biskajskog zaljeva formirati ciklona koja će se brzo premještati u Sredozemlje uz istovremeno stvaranje bloka na Atlantiku preko kojeg bi se hladnoća spustila na Europu.

Dogodi li se to, bit ćee to dostojanstveni oproštaj od klimatološke zime.

No, do toga je još daleko, a poučeni iskustvom za sredinu ovog tjedna, bit će dobro ako se sve iz “penala” ne pretvori u udarac iz kuta.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: wetterzentrale.de

Sličan sadržaj