Winston “pohodio” Fiji!

Radarska snimka ulaska Winstona na sjevernu obalu otoka Viti Levu

Centar tropskog ciklona Winston u subotu poslijepodne, prema lokalnom vremenu, pogodio je sjeverne obale Viti Levua, najvećeg otoka južnopacifičke države Fiji.
Prema prvim podatcima, jedna je osoba smrtno stradala, a izvještaji o materijalnoj šteti bit će poznati idućih dana ali sigurni smo da će biti ogromna materijalna šteta.

Centar ciklona Winston kretao se sjeverom otoka Viti Levu oko dva sata i iako je oslabio, i dalje je bio tropski ciklon, jakosti pete kategorije. Po napuštanju otoka Viti Levu prosječna brzina najjačih vjetrova je iznosila 257 km/h. U tim trenucima je najjači dio ciklona prelazio preko drugog najvećeg grada Fijia, Lautoke. U narednim danima Winston će dodatno oslabjeti dok se bude kretao južnije od Fijia.

Podsjećamo, Winston je najjači tropski ciklon na južnoj hemisferi, prema zabilježenim podatcima. Ali to nije sve, Winston je i prvi tropski ciklon pete kategorije koji je “pohodio” Fiji, opet, prema službenim podatcima, koji datiraju iz 1941. godine. Od početka satelitskog praćenja tropskih ciklona na tropskim morima južnog Pacifika formirano je (uključujući i Winstona) samo 11 ciklona pete kategorije. Winston će svakako ostati upamćen.

Naslovna: uragan_winston_screen_cnn

Sličan sadržaj