Lava na Havajima uništava sve pred sobom

Havajski vulkan Kilauea izbacuje lavu nesmanjenom žestinom i prijeti presijecanjem odstupnice, autoputa 137, kojim bi se trebali evakuirati stanovnici priobalnih mjesta, nastavi li se istjecanje lave.

Lava je uništila još četiri kuće, a havajske vlasti pokušavaju osposobiti put koji je lava blokirala 2014. godine. Havajska nacionalna garda upozorila je stanovnike da su obvezni evakuirati se, ako obje ceste budu blokirane.

Geolozi su tjednima upozoravali da će vruća, svježa lava s vrha vulkana poteći ispod zemljine površine i pojaviti se u području u kojem je starija i hladnija lava već uništila 44 kuće i druge građevine.

S vrha vulkana Kilauea čuju se snažne eksplozije, a pepeo leti i do 9 tisuća metara u zrak. Znanstvenici predviđaju seriju eksplozivnih erupcija jednog od najaktivnijih svjetskih vulkana, nakon kojih bi se pepeo i vulkanski smog mogli proširiti preko Velikog otoka, najjužnijeg u havajskom arhipelagu. Ta bi aktivnost mogla biti vrlo opasna za avione, ako se pepeo raširi na njihove rute, s obzirom na to da se oblak pepela diže preko 9 tisuća metara u zrak.

Naslovna i tekst: HRT/HINA

Sličan sadržaj