Europska komisija je odučila na Europski sud pravde poslati šest zemalja | Evo zašto

Europska komisija je u četvrtak odučila na Europski sud pravde poslati šest zemalja, među kojima Francusku i Njemačku, jer nisu ispunile svoje obveze u pogledu kvalitete zraka.

Bruxelles tako kažnjava opetovana nepoštivanja Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Mađarske i Rumunjske “zbog prekoračenja utvrđenih graničnih vrijednosti kvalitete zraka i nepoštivanja obveze poduzimanja odgovarajućih mjera za najveće skraćenje razdoblja prekoračenja”.

Ukupno devet zemlja našlo se suočeno s prijetnjom da će biti poslane pred europsko pravosuđe. Španjolska, Slovačka i Češka su izbjegle tu kaznu.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su kažnjene zbog nepoštivanja vrijednosti određenih za dušikov oksid iz ispušnih cijevi, uglavnom u gradovima.

Mađarska, Italija i Rumunjska su prozvane zbog stalno povišene koncentracije čestica (PM10) tvari (prašina, dim, čađa, pelud) koje su uobičajeno u zraku, ali čiju koncentraciju pogoršava zagađenje.

Prema Europskoj agenciji za okoliš, zagađenje sitnim česticama je odgovorno za oko 400.000 preuranjenih smrti godišnje, od kojih 66.000 u Njemačkoj, 60.000 u Italiji ii 35.000 u Francuskoj.

Preuranjena smrt od dušikovog oksida odnosi 75.000 žrtava godišnje u Europi, od kojih 14.000 u Velikoj Britaniji, 12.800 u Njemačkoj i 9.300 u Francuskoj.

Odluka je najprije objavljena sredinom ožujka, ali Komisija je neko vrijeme željela o njoj promisliti. Dala je “posljednju šansu” devet zemalja koje smatra lošim učenicima EU, među kojima je 5 najvećih gospodarstava Unije. Europski ured za okoliš (BEE), nevladina organizacija u Bruxellesu ih je nazvala “toksičnim blokom”.

Europska komisija zahtijeva od njih “dodatne, vjerodostojne, odgovarajuće i učinkovite mjere”.

Komisija je već ranije proglasila Bugarsku i Poljsku krivima što nisu ispunile svoje obveze u pogledu emisija sitnih čestica. Za sada nisu bile poduzete nikakve financijske sankcije.

Naslovna: Ilustracija // Tekst: HINA/N1

Sličan sadržaj