Hrvatskoj iz EU 8,6 milijuna eura za posljedice ledene oluje

Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn u srijedu je objavio paket pomoći Europske komisije vrijedan gotovo 47 milijuna eura za pomoć Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj nakon niza prirodnih katastrofa u pojedinim regijama tih zemalja krajem 2013. i početkom 2014. godine.

Hrvatska, pogođena ledenim olujama početkom godine u kojima je posebno teško stradao Gorski Kotar, iz Europskog fonda solidarnosti dobit će 8,6 mlijuna eura. Slovenija, još teže pogođena istom nepogodom, dobit će 18,4 milijuna eura pomoći.

Italija će za poplave na Sardniji koncem 2013. dobiti 16,3 milijuna eura, a Grčka za štetu od potresa na Kefaloniji i jonskim otocima 3,7 milijuna eura.

»Ova odluka odražava samu bit ovog fonda, a to je solidarnost s državama članicama i susjedima u vrijeme kad im je to potrebno nakon prirodnih katastrofa. Europski fond solidarnosti olakšava tim zemljama da ‘stanu na noge’ i vrate stabilnost koju ugrožavaju ozbiljne štete u gospodarskim sektorima poput turizma ili uništenje vitalne infrastrukture.

Predloženim iznosom omogućit će se Italiji, Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj da se oporave od katastrofa i nadoknade troškove spašavanja u pogođenim područjima«, poručio je Hahn.
Potporu u okviru Europskog fonda solidarnosti još moraju odobriti Europski parlament i Vijeće.

Izvor: Novi list

Sličan sadržaj