Zanimljiv plan EU koji bi mogao otvoriti nova radna mjesta


Zanimljiv plan dolazi iz Europske unije, a konkretno se odnosi na poticanje razvoja energije valova i plime oseke. Plan se ne odnosi na vjetroelektrane na moru.

“Mora i oceani imaju potencijal da stvore velik gospodarski rast i prijeko potrebna radna mjesta. Pomažući sektoru energije oceana da se kroz inovacije u potpunosti razvije možemo ostvariti taj potencijal osiguravajući pritom Europi čistu, obnovljivu energiju”, kazala je Damanaki, europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo koja je složna s povjerenikom za energetiku Guentherom Oettingerom.

Procjena komisije je da bi se do 2035. u tom sektoru moglo otvoriti 40 000 novih radnih mjesta, a britanski Carbo Trust procjenjuje da bi vrijednost globalnog tržišta energije valova i plime i oseke do 2050. godine mogla vrijediti čak 535 milijarde eura.

Europa je pri tome u vrhu, u posljednjih sedam godina uloženo je čak oko 600 milijuna eura, a planira se i dodatno ulaganje.

Inače, najstarija i druga najveća elektrana na plimu i oseku u svijetu nalazi se u francuskom La Ranceu u Bretagni. Puštena je u pogon 1966. godine, snaga joj je 240 MW i sastoji se od 24 turbine.

Oettinger ističe da se Europa itekako može pouzdati u svoju industriju, mislivši pritom na Francuski Alstom, švicarsko-švedski ABB i njemački Siemens koji su inače lideri na svjetskom tržištu turbina.

S obzirom da su troškovi proizvodnje energije na taj način iznimno visoki, biti će potrebne neke nove isplativije tehnologije.

Komisija želi 2016. predstaviti strateške smjernice za razvoj tog sektora s konkretnim ciljevima, na osnovu toga mogla bi se pripremiti industrijska inicijativa.

Sličan sadržaj