Vremenske anomalije će se udvostručiti u idućih 20 godina


Ove godine dovoljno nam govori podatak da u našem dijelu europe još nije pao ozbiljniji snijeg a već smo debelo zakoračili u drugu polovicu siječnja, srca zime. Dok s druge strane svijeta, Amerika mjeri rekordno niske temperature i obilan snijeg koji se ne pamti na nekim dijelovima toga područja. Australija mjeri rekordno visoke temperature koje dosežu i do 42 stupnja.

Stručnjak Aleksej Kokorin, inače voditelj klimatskog programa Svjetskog fonda za zaštitu prirode, misli da će u idućih dvadeset godina biti puno extremnih situacija.
Zime nisu što su nekada bile a ni ljeta. Posljednjih nekoliko godina imamo puno anomalija, zime na pojedinim dijelovima svijeta postaju rekordno tople a na nekima područjima hladne. Podatak da je snijeg pao u Jeruzalemu dovoljno govori. Anomalije su velike i ove zime, naročito na području europe, ova zima za sada je podbacila za stari kontinent. Ovako visoke temperature naročito štete biljnom i životinjskom svijetu.

Ljudi su najviše krivi za ovakvo vrijeme, posljednjih nekoliko desetaka godina strašno se je povećao broj tvornica i automobila koji zagađuju atmosferu i stvaraju stakleničke plinove.

Foto: meteo-info