Stiže kiša, obilan snijeg, bura i zahlađenje!

null
Prema najnovijim prognostičkim materijalima, možemo Vam definitivno potvrditi da nam se zima vraća u pravom smislu riječi. Nećemo Vas puno zamarati rasporedom baričkih sustava i drugim stvarima, jer smo proteklih dana u našim analizama više manje sve objasnili i najavili ovakvu mogućnost zimskog scenarija. Dakle, sutra slijedi kratkotrajna stabilizacija vremena, a od četvrtka upadom hladne fronte sa sjeverozapada u Sredozemlje doći će do formiranja ciklone.

Kako to inače biva, prilikom formiranja ciklone nalazit ćemo se s njezine prednje strane i južnim strujanjem zraka. Ciklona će se polako produbljavati i premještati polako preko srednjeg i južnog Jadrana, dalje prema jugoistoku Europe, zbog toga ćemo se pod njezinim utjecajem nalaziti sve do nedjelje.

Prema tome, tijekom četvrtka slijedi nam jače naoblačenje uz povremenu slabu kišu, a glavnina oborina slijedi nam u noći na petak i tijekom petka. U noći s četvrtka na petak vjetar bi trebao okrenuti na sjeverne smjerove uz pad temperature zraka kada će kiša postepeno prijeći u snijeg u višem gorju, dok će se snježna granica prema jutru spuštati i u niže predjele Gorskog kotara.

U petak se očekuje obilniji snijeg u Gorskom kotaru, a u primorju kiša koja ponegdje može biti i obilnija. Temperatura zraka i dalje u postupnom padu, a bura će jačati na umjerenu do jaku. U večernjim satima nešto snijega može biti u višim predjelima riječkog zaleđa iznad 500 m.n.v., a ne može se isključiti mogućnost za malo snijega nošenog jakom burom i nižim predjelima.

U subotu oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom u Gorskom kotaru i višim predjelima riječkog zaleđa, dok se prema kraju dana očekuje prestanak oborina u primorju. Tijekom nedjelje u Gorskom kotaru zadržat će se i dalje pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost za povremen slab snijeg, dok će u primorju djelomice razvedriti pa se očekuju i sunčana razdoblja.

U višim predjelima Gorskog kotara od petka do nedjelje može pasti i do 50 cm snijega. Isto tako, još uvijek može doći do manjih promjena oko količine oborina i oko visine snježne granice u primorju, o čemu ćemo Vas na vrijeme izvijestiti.

Foto Jutarnji list

Sličan sadržaj