Lipanj završio s 32.2°C u Rijeci | S početkom srpnja stiže ponovno nestabilnije vrijeme

Mjesec lipanj ove je godine pokazao koliko može biti promjenjiv i nestabilan. To se najbolje vidjelo po količini oborina koje su pale na području PGŽ, većinom 100 – 200 mm, otoci oko 50 mm te broju vrućih dana koji se u najtoplijim krajevima mogu nabrojati na prste jedne ruke.
U Rijeci su upravo krajem mjeseca zabilježena četiri vruća dana, od kojih je najtopliji bio posljednji, kada je izmjeren dnevni maksimum od 32.2°C, što je najtoplije u ovoj godini.
Još je toplije bilo u Malom Lošinju uz 33.7°C, a malo topliji od Rijeke bio je Rab s 32.3°C.

Sinoptička situacija

U sličnom tonu počinje i prvi tjedan u mjesecu srpnju pa će osim nekoliko vrućih dana biti i prolazne kiše, a ponegdje čak i obilne. Raspodjela sinoptičkih sustava nad Europom trenutno je takva da sa sjevera i dalje pristiže nešto hladniji zrak, anticiklona se drži nad Atlantikom i time blokira nesmetan prolazak ciklona po sjeveru Atlantika.

Naše se područje (kao i veći dio lipnja) nalazi u međusustavu, odnosno polju izjednačenog tlaka zraka (oko 1013 hPa) pri čemu uz redovite prolaze svježijeg zraka, naša atmosfera reagira s kratkotrajnim nestabilnostima koje ponekad mogu biti i štetne te opasne.

Trenutno imamo postavljenu anticiklonu kod Azora na Atlantiku, a ciklonu kod Skandinavije. Između ta dva sustava sa sjevera kontinenta spušta se (zbog strujanja zraka ta dva sustava) hladan zrak prema središnjoj Europi pri čemu će se prilikom spuštanja zraka do Engleske formirati plitka ciklona.

Ona će imati malu, ali bitnu ulogu premještanja hladnog zraka do sjevernih obronka Alpa gdje će se oformiti novi sekundarni centar ciklone, a koji će zatim našem području donijeti nestabilnosti tijekom četvrtka, petka i subote.

Očekivana sinoptička situacija u petak, metoffice

Iako ni ova ciklona neće biti jakog intenziteta, dovoljno je što će po visini dovući nešto vlažniji i svježiji zrak koji će nad pregrijanom površinom rezultirati pojavom lokalnih grmljavinskih pljuskova, a za vrijeme fronte bit će pogođen i ostatak područja.

Već od subote vrijeme će se postepeno stabilizirati prilikom nailaska anticiklone s Atlantika nad središnju Europu pa će zbog razlike u tlaku s gornje i donje strane Alpa zapuhati i bura na našem području.

Vremenska prognoza

Srijeda uglavnom cijeli dan pretežno vedra, navečer uz pojačanu naoblaku može biti i lokalne kratkotrajne kiše. Vjetar uglavnom slab južnih smjerova, sredinom dana i pojačan, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, uz more do 25°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C. Tijekom dana vruće, na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 24 – 29°C.

Četvrtak također pretežno vedar, sredinom dana mogući su lokalni razvoji oblaka uglavnom u zaleđu Rijeke i oko Učke gdje bi moglo biti i kratkotrajnih pljuskova. Vjetar slab južnih smjerova na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, uz more do 25°C , a u Gorskom kotaru 16 – 21°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, lokalno stupanj više, a u Gorskom kotaru 25 – 30°C.

U petak već od jutra slijedi postepena destabilizacija uz naoblaku i povremenu kišu kao i pljuskove koji će biti izraženiji s prolaskom fronte popodne i navečer. Vjetar slab promjenjiva smjera do nailaska fronte, a zatim okretanje na jaku buru osobito u Velebitskom kanalu gdje bi moglo biti i orkanskih udara. Jutarnja temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, uz more do 25°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 17 – 23°C. Nakon prolaska fronte bit će malo svježije.

Subota još uz dosta naoblake, moguće i malo kiše u gorju, a u drugom dijelu dana izgledno je postepeno razvedravanje, bura od navečer također u slabljenju.
Nedjelja stabilna uz povratak temperatura na ljetnih 30°C.

Oborine do nedjelje navečer, Neverin

Sličan sadržaj