“Ljetna” nedjelja i ponedjeljak – Temperature i preko 25°C

14663_946644645366496_2618636039970563724_n

Postupno zatopljenje koje je uslijedilo sredinom tjedna te kulminiralo u dane vikenda, nedjeljne je temperature doguralo iznad 20°C u kopnenim krajevima.

Premještanjem anticiklonalnog polja koje je ugrijalo čitav zapadni i središnji dio Europe, i naši su krajevi došli na red iskusiti “ljeto” u travnju.

Najviša nedjeljna temperatura izmjerena je u Senju – s visokih 25°C. Kontinentalni gradovi poput Osijeka, Zagreba, Daruvara, Siska i Slavonskog Broda, našli su se na listi odmah iza, s temperaturom od 23°C.

Međimurje, Podravina i Zagorje varirali su između 20-23°C, s najtoplijom Krapinom.

Hladnije nije bilo ni na Jadranu – Rijeka, Rab i Zadar grijali su se na 22°C.

Zbog činjenice da se more zagrijava sporije od kopna, pučinska naselja mjerila su gotovo identične temperature kao i gorski predjeli. Komiža, Lastovo, Hvar i Dubrovnik mjerili su 18-19°C jednako kao Gospić, Ogulin i Parg.

Mjerna postaja na Zavižanu očitavala je najnižu nedjeljnu temperaturu – titulu najhladnijeg mjesta odnijela je s 10°C.

Tijekom ponedjeljka gotovo se ništa nije promijenilo. Upravo suprotno, temperature su još dodatno rasle. U Karlovcu i Sisku izmjerena je najviša dnevna temperatura od 26°C. Zavižan je bio najhladniji s 9°C. Zanimljivo, pučinski otoci u ponedjeljak su bili hladniji od gorskih predjela. Na Palagruži zbog svježine mora samo 17°C.

Na postajama PGŽ, najhladnije je bilo u Gorskom kotaru, ali opet toplije nego na Palagruži. U Pargu je izmjereno visokih 19°C. Još je topliji bio Mali Lošinj s 22°C, u Rijeci i Omišlju i 23°C, a u Rabu 24°C.

More je još uvijek hladno, a njegova temperatura uglavnom je između 12 i 15°C.

Ove visoke temperature prolaznog su karaktera, jer se već za vikend očekuju osjetno niže temperature zraka zbog nadolazeće promjene vremena, koju ćemo posebno najaviti u četvrtak navečer.

Očekivane izglede vremena u ZA OVAJ TJEDAN pisali smo u nedjelju navečer.

Naslovna: Robert Hadaš

Sličan sadržaj