U Europi sredinom tjedna ponovno toplije/ Sjever Europe i Pirenejski poluotok uz kišu i niže temperature

650x366_04131458_hd21

Nakon kraćeg zahladnjenja prouzrokovanog hladnom frontom nad zapadnom i središnjom Europom, sredinom tekućega tjedna ponovno se očekuje toplije vrijeme.

Prošloga petka temperaturni maksimumi u zapadnoeuropskim metropolama Parizu i Londonu dosezali su 21°C. Vikend je donio prolazno zahladnjenje uz sezonski primjerenije temperature, no ponovnim uspostavljanjem strujanja kojim je počeo doticati topliji zrak sa zapada temperature će se ponovno povisiti.

Sjever Europe zahvatit će vlažniji i nestabilniji zrak, koji će potiskivati topliji prema jugu te tijekom tijekom utorka i srijeda rezultirati pljuskovima na području Škotske, Irske i Skandinavije.

Stanovnici Londona i gradova na jugu Engleske, prvi će puta od listopada 2014. ponovno imati nekoliko toplih i suhih dana zaredom.
Toplije vrijeme očekuje se ponovno i na području Austrije, Švicarske, Njemačke te Mađarske, uz temperature iznad 20°C.

Jug i središnji dio Francuske te Pirenejski poluotok proteklih su se nekoliko dana već dobro zagrijali na natprosječno visoke temperature. Sredinom tjedna, polje niskoga tlaka zraka pojačat će efekt konvektivnih oborina i grmljavinskih oluja koje su posljedica brzog zagrijavanja zraka zbog izrazito toploga tla. Nakon srijede, temperature u unutrašnjosti Pirenejskog poluotoka ponovno će pasti ispod “dvadesetice”, vraćajući se pritom u stanje prosjeka za ovo doba godine.

Naslovna: Grafika vremena nad Europom sredinom tjedna; izvor: accuweather.com

Sličan sadržaj