LJUDSKA AKTIVNOST GLAVNI UZROK GLOBALNOM ZAGRIJAVANJU U ZADNJIH 50 GODINA?


Na temelju provedenih istraživanja, stotine znanstvenika došlo je do zaključka da je globalnom zagrijavanju u proteklih 50 godina najviše pridonijela ljudska aktivnost.

U izvještaju UN-a objavljenom danas stoji kako je čak 95% čovjekova “zasluga”. Automobili, tvornice, ugljični dioksid, staklenički plinovi. Sve je to u drastičnom porastu u zadnjih 50 godina, što je i dovelo do podizanja globalne temperature, uvjereni su stručnjaci.
Blizu 1000 istraživača iz cijelog svijeta radilo je na ovom dokumentu, koji je onda dan na konačnu ocjenu stotinama znanstvenika.

Michel Jarrud iz Svjetske meteorološke organizacije rekao je da je prošla dekada najtoplija otkako se vode mjerenja.

Srušeno je najviše temperaturnih rekorda. Klimatske promjene dovest će do porasta broja velikih oluja, koje će se pojavljivati sve češće. Bit će tornada, uragana, poplava. Ledeni pokrov Arktika će se ljeti u potpunosti otopiti pa će doći do porasta razine mora. Istovremeno led na Antarktici će rasti, a staklenički plinovi priječit će refleksiju Sunca od leda natrag u svemir, što će dovesti do naglog rasta temperature na Zemlji.

Ako je vjerovati ovoj studiji, nastavimo li s ovim “poslom”, crno nam se piše. Puno ljepše zvuči mogućnost da je ovo još samo jedan topli Zemljin ciklus, nego da smo sami skuhali “kašu” iz koje se trebamo izvući dok je vrijeme, ukoliko nije prekasno.

Sličan sadržaj