Loše održavanje sustava oborinskih voda u Rijeci, od studenog nitko nije očistio ulaze u šahte na dijelu Pehlina

Posljednja obilna kiša na raznim dijelovima Rijeke ostavila je za sobom bujice na cesti. No, za samu takvu situaciju, nije krivo vrijeme, krivi su i ljudi. Donosimo vam primjer neodržavanja na potezu ulica, Hosti-Ćićarijska-Zametskog korena.

Orkanska bura u studenom rušila je stabla, nosila lišće i otpatke i sve je to zaglavilo na ulazima u šahte, između rešetaka. Kako se ni mjesecima nakon te bure, nitko od nadležnih zadužen za taj posao nije udostojio proći malo ulicama i vidjeti u kakvom su stanju poklopci odvoda, tj. šahte, dogodilo se neminovno.

Na Pehlinu je tijekom petka i prvog dijela subote pala iznimna količina kiše (gotovo 300 mm), a voda nije imala gdje otjecati zbog “brana” na šahtama. Čak štoviše, u Ćićarijskoj ulici kod rotora, nedavno su dodane nove odvodne jedinice kako bi se spriječilo da ulicom zbog nagiba teku potoci. Lišće, grane i otpaci, spriječili su novoizgrađene šahte da odrade svoj posao i zaustave vodu.
Tako su se ponovno slijevali potoci do ulice Hosti i jakog desnog nagnutog zavoja, gdje je voda naišla na novu prepreku. Niti tamo rešetke nisu bile prohodne za vodu, te je voda ležala u tome zavoju, ozbiljno ugrožavajući promet, jer se zbog lokve vode zavoj uglavnom prolazio samo jednom trakom, jer nitko ne želi riskirati da mu se automobil pokvari zbog nečijeg nemara.
Nešto je bolja situacija bila nastavkom ulicom Hosti u smjeru dječjeg vrtića na Pehlinu. Tamo također voda tradicionalno ostaje na kolniku, gotovo nakon svake kiše, ali tu je već problem loše drenaže tla. Manji investicijski zahvat u vidu propusta i koje šahte i problem bi bio riješen.

Odlučili smo se za ovaj tekst, jer nam je neshvatljivo da od studenog nitko zadužen za čišćenje prometnica nije prošao ovim spomenutim ulicama i utvrdio da voda zbog prepreka neće moći otjecati. Rezultat su mini-jezera ovih dana, a nova kiša tek što nije počela.

Vjerojatno suituacija ništa nije bolja ni drugdje u gradu, ali ne možemo pisati o onome što ne znamo. Nadamo se da će bar netko koga se ovo tiče pročitati ovaj tekst i postupiti kako bi i trebalo, krajnje je vrijeme.

Foto: Arhiva

Sličan sadržaj