Loše vrijeme na Jadranu povećalo svibanjsku turističku rupu

Lose-vrijeme-na-Jadranu-povecalo-svibanjsku-turisticku-rupu_ca_large

Velike kiše i poplave ovih su dana opet pogodile kontinentalni dio Hrvatske, dok je Jadran više pod oblacima nego okupan sunčevim zrakama. A to nikad nije dobra vijest za turističke djelatnike. Kasni Uskrs i prvomajski praznici koje su Talijani te Slovenci i ove godine lijepo spajali sa svojim nacionalnim praznicima, dobro su otvorili turističku predsezonu popravivši dojam u odnosu na lani kada je Uskrs bio u trećem mjesecu i donio slabiju posjećenost.

Ovogodišnji raspored praznika je pak donio glavobolje turističkim djelatnicima po pitanju svibnja obzirom da crkveni blagdani Duhovi i Tijelovo, a koji su na nekim od najvažnijih hrvatskih emitivnih tržišta neradni, padaju u lipanj. A osim Praznika rada, tijekom ovog mjeseca nema praznika oko kojih bi se mogli slagati turistički aranžmani.

Govoreći o tome koliko vremenske (ne)prilike otežavaju posao turističkim djelatnicima tijekom svibnja koji je ionako obilježen »svibanjskom rupom«, Boris Žgomba, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA), kazao je kako vremenske prilike definitivno utječu na ostvarenje.

– Svi smo znali što nas čeka zbog rasporeda blagdana tako da smo na temelju toga i planirali te radili budžete. Znali smo, dakle, da ne možemo očekivati neki veliki buking. Iako, svakako da je loše vrijeme dodatna otežavajuća okolnost, posebno kod last-minute bukinga. Gosti se ne odlučuju u zadnji tren u slučajevima kad je loše vrijeme. Doduše bilo je i slučajeva kada je najavljivana kiša, a onda nas je dočekao lijep vikend, međutim tko želi kupiti aranžman tri, četiri dana prije odlaska na put, jasno da se oslanja na vremensku prognozu te donosi konačnu odluku, rekao je predsjednik najvećeg hrvatskog udruženja turističkih agencija i touroperatora. Dodao je i kako su ukupno prva četiri mjeseca bila dobra što se tiče turističkih dolazaka i noćenja. Svibanj očekivano neće donijeti neke velike pomake, što se i očekivalo jer se takva situacija ponavlja ovisno o tome kako se blagdani poslože. Što se, pak, glavne sezone tiče, kao i aktualnih najava bukinga, Žgomba je kazao kako je još uvijek rano prognozirati.

– Za sada nemamo pravih pokazatelja za glavnu sezonu. Činjenica je da će se do kraja voditi velika borba za svakog gosta, što je također situacija u kojoj se nalazimo svake godine. Pokazatelji koje do sada imamo nisu garancija da će slika na kraju biti izvrsna niti da će biti loša. Za sada je još puno toga za odraditi, zaključio je predsjednik UHPA-e.

Velike kiše i niske temperature i lani su krajem svibnja i početkom lipnja donijele dosta otkaza rezervacija i praznih turističkih postelja kao i zastoj u rezervacijama odmora.

Svibanjsku rupu turistički djelatnici nastoje »zapuniti« koliko je moguće raznim događanjima koja su tempirana upravo za ovo razdoblje, kao i posebnim ponudama kojima se nastoji privući goste. Makar i uz koju kap kiše.

Tekst i foto: Novi list

Sličan sadržaj