Malo kiše palo za vikend, osjetno više kiše u novom tjednu

Rtavn661

Nakon obilja sunčanog vremena u stabilnim danima u kojima smo dočekali kalendarsko proljeće i popratili pomrčinu Sunca, za vikend nas je dočekala slaba ciklona, koja je kako se čini samo uvertira za ono što nas čeka u sljedećem tjednu.

No vratimo se za trenutak još malo na prolaznu promjenu koja u PGŽ nije donijela neku značajniju oborinu ovog vikenda. Prema podacima DHMZ-a, od subote u 7h do nedjelje u 7h, pala je sljedeća količina oborina: Rijeka, Bakar i Kukuljanovo 1 mm, Crni Lug 3 mm. Malo kiše palo je u Malom Lošinju i Pargu, ali se uglavnom radilo o oborini u tragovima.

“Oborina u tragovima”. Ovaj termin koristi se kada dođe do pojave oborine, ali se ona ne pojavi kao mjerna vrijednost u kišomjeru, odnosno padne je toliko malo da u kišomjeru nema ništa za izmjeriti. Taj termin ne može se upotrijebiti za ono što se tijekom nedjelje događalo u Dalmaciji. U Komiži na otoku Visu izmjereno je čak 52 mm kiše.
Temperature su u najvišim dalmatinskim planinama bile vrlo niske pa je čak zabilježen i snijeg.

Malo kiše što smo dobili ovog vikenda postat će puno kiše u tjednu pred nama.

Ponedjeljak će nam donijeti daljnju stabilizaciju uz djelomično sunčano i suho vrijeme. Zapuhat će slaba do umjerena bura na Kvarneru te sjeveroistočnjak u gorju. U poslijepodnevnim satima buru će zamijeniti umjeren sjeverozapadnjak na otvorenom moru. Dnevne maksimalne temperature do 18°C

Pretežno oblačan s ponešto sunčanih razdoblja biti i utorak, uz kišu na sjeveru i središnjem dijelu Kvarnera te u Gorskom kotaru. Vjetrove sjevernih smjerova polako će zamijeniti južni vjetrovi u postupnom jačanju. Temperature samo za pokoji stupanj niže od onih u ponedjeljak.

Srijeda i četvrtak će proteći u znaku nadolazeće prostrane ciklone – obilježeni niskim tlakom zraka i velikom količine vlage u zraku. U drugoj polovici srijede i prema noći na četvrtak mogle bi pasti i veće količine oborinske vode. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar. Na otvorenom očekuju se i olujni udari juga. Bit će nešto hladnije, do 15°C.

Kraj radnog tjedna donosi polagano razvedravanje uz prestanak oborina. Bura u jačanju postizat će i olujnu jakost podno Velebita.

U dane vikenda nešto stabilnije i sunčanije vrijeme – bura i sjeveroistočnjak u opadanju, uz temperature ponegdje i do 20°C. Krajem nedjelje u obzir treba uzeti i novo naoblačenje.

Naslovna: Sinoptička situacija za srijedu, po modelu GFS, Izvor: wetterzentrale.de

Sličan sadržaj