Sezonski rekordi za klimatološku zimu 2014./2015.

201502

Svjetski poznati meteorolog, Jeff Masters, ovih se dana na svome blogu potrudio okupiti sve značajke i ekstreme po kojima ćemo pamtiti ovu klimatološku zimu.

Masters navodi kako prema podatcima dobivenim iz NOAA-e i NASA-e ovu veljaču možemo pamtiti kao drugu najtopliju od 1880., otkada postoje evidentirana mjerenja. Topliji je jedino bio drugi mjesec 1998. godine, zbog posljedica tadašnjeg El Niña.

Period između prosinca 2014. i veljače 2015. s iznadprosječno visokim temperaturama za cijeli planet najnoviji je postavljeni rekord za to razdoblje.

Temperature oceanske vode, također tijekom veljače, treće su po redu najtoplije po dosadašnjim bilježenjima.

Navodi se kako u zimskom razdoblju ove sezone niti jedna pojedinačna vremenska nepogoda nije uzrokovala štetu od milijardu dolara. Od 2012. godine to je jedino tromjesečno razdoblje koje je proteklo bez štete u tolikom iznosu. Međutim, ako se sumiraju sve štete nekoliko uzastopnih snježnih oluja na području istoka SAD-a, cifra bi se opasno mogla približiti iznosu od milijardu dolara.

Vremenska nepogoda koja je prouzročila najviše ljudskih žrtava zadesila je Afganistan (pokrajine Panjshir, Badakhshan i Bamyan). Dotada neviđene mećave i lavine za taj prostor odnijele su čak 286 ljudskih života. Brojna sela su sravnjena sa zemljom, mnogobrojne siromašne obitelji ostale bez jedinog doma.

Vijest o formiranju El Niña glasno je odjeknula u znanstvenim krugovima i pokrenula sumnje produženom i izraženijem El Niñu (prema NOAA-inim modelima mogućnosti su 50-60%) u nadolazećim mjesecima.

Arktički je led ove sezone ukazao na alarmantnu sitaciju – izmjerena je najniža maksimalna razina.

Već spomenuti prošli mjesec ove kalendarske godine, donosi i neke službene precizno izmjerene temperaturne rekorde:

Ottosdal (Južnoafrička republika) max. 40.6°C, 9. veljače
Llay Llay (Čile) max. 40.2°C, 12.veljače
Lynchburg (Pennsylvania, SAD) min. -23.9°C, 20. veljače
Lamap Malekula (Vanuatu) max. 34.8 °C, 24. veljače

Klimatolozi se nedvojbeno slažu u pogledu tumačenja ovakvih sezonskih izvještaja. Drže kako ovakvi rekordi i globalne vremenske suprotnosti iskazuju posljedice osnaženog globalnog zatopljavanja.

Naslovna: Temperaturna odstupanja kopna i oceana od prosjeka, veljača 2015. Izvor: NCDC

Sličan sadržaj