Malo kiše prije kolovoške vrućine, očekuju se temperature i preko 35°C!

Zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka po visini vrijeme je tijekom nedjelje nestabilno. Prevladavaju oblaci, a prolazno ima i kiše ili pljuskova s grmljavinom. Temperature su većinom do 30°C, tako da je riječ o relativno ugodnom vremenu. Kiše je palo do 1 mm na riječkom području, a ovako je situacija izgledala na radaru.

Iako djeluje anticiklona, to u uvjetima visinskih nestabilnosti ništa ne znači, što se vidi i na primjeru današnjeg dana. Međutim to je strujanje prolazno i slabo, jer već s početkom tjedna na vrijeme će djelovati Azorska anticiklona uz dotok suhog i vrućeg zraka iz Afrike – najtopliji dio ljeta tek slijedi!

Bilo je nerealno očekivati da će s drugu godinu za redom ponoviti ljeto u kojem temperatura neće prijeći 35°C. Upravo suprotno, u danima koji slijede temperatura će nerijetko prijeći 35°C. Kada je riječ o PGŽ, prerano je govoriti o rušenju apsolutnih rekorda, jer do riječkih 40°C, put je jako dug.

Ono što je sigurno je da slijedi najtopliji dio ovog ljeta. Temperatura će u Gorskom kotaru prelaziti 30°C, na Kvarneru 35°C, a u najtoplijim krajevima Hrvatske i 40°C!

Sličan sadržaj