MINISTARSTVO ZDRAVLJA POZIVA NA OPREZ ZBOG VRUĆINA


Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane na oprez, osobito starije i kronične bolesnike. Od mjera osiguranja u Ministarstvu navode izbjegavanje izlaska u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, izbjegavanje napornog fizičkog rada te pijenje dovoljnih količina tekućine i izbjegavanje alkohola i napitaka s previše kofeina i šećera.

U priopćenju Ministarstva zdravlja nadalje se navodi: jedite češće manje obroke, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama, rashladite tijelo – tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, rashladite svoj dom – sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala i stavite šešir širokog oboda ili kapu te sunčane naočale.

Upozoravaju se građani da ne ostavljaju djecu i kućne ljubimce u parkiranom vozilu i da se koristi hladniji noćni zrak, smanji količina vrućeg zraka unutar stana na način da se objese mokri ručnici, uz uključen uređaj za rashlađivanje i zatvorene prozore.

Kroničare se upozorava na konzultacije s liječnikom ukoliko uzimaju lijekove. Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima da se pridržavaju preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te da, u slučaju potrebe, pomoć potraže putem Hitne pomoći na broj 194 te Centra 112.

Sličan sadržaj