VRUĆ PONEDJELJAK U PGŽ, LOKALNI RAZVOJ NAOBLAKE NA SJEVERU GORSKOG KOTARA / VRUĆINA POPUŠTA OD PETKA, NA VIDIKU I KIŠA

Ponedjeljak je bio najtopliji dan u godini za veće područje PGŽ. Temperatura se na službenim postajama penjala i do 31°C (Mali Lošinj), Rijeka i Rab mjerili su 30°C, a u Pargu kod Čabra izmjereno je 26°C. Sjever Gorskog kotara imao je poslijepodnevni jači razvoj naoblake uz lokalno kraći pljusak, a taj oblak bio je vidljiv i u Rijeci. Parg je dobio 0.1 mm oborine, nije nešto, ali stoji za statistiku.
Noć je bila tropska na većem dijelu Kvarnera, temperatura se nije spuštala ispod 20°C, a u gorju je bila oko 15°C. Već od jutra su temperature bile vrlo visoke, a dok ovo pišemo, na Kvarneru se kreću od 26 uz obalu i na otocima do 33°C u zaleđu. Ništa svježije nije ni u Gorskom kotaru, u 10h Parg je već bio na 25°C, a dojavljena je i sumaglica.
Danas do kraja dana bit će vrlo slično, vruće s vrlo malo vjetra, a jedino sjever Gorskog kotara ponovno može imati slabe oborine, jer se očekuje prolazno jača naoblaka.
Srijeda i četvrtak bit će najvrući dani u nizu, temperatura će lokalno možda i do 35°C, u gorju možda i do 30°C.
Od petka postupan pad temperature zraka, a konkretnije osvježenje vidi se za ponedjeljak, kada se na području PGŽ očekuje i kiša.
Za kraj, osvrt na temperaturu mora, koje se ubrzano grije, a njegova temperatura se kreće između 23 i 25°C, a Pula je jutros već na 27°C. UV indeks bit će vrlo visok, pa izbjegavajte direktno izlaganje suncu u vremenu od 11 do 17h.

Foto: Sanja Simon-Pađen

Sličan sadržaj