Model ALADIN/HR drastično podbacio: Od najavljivanih 30+ litara pale tek kapi na Kvarneru

Pričati o dugoročnim prognozama kao o vjerodostojnim prognozama postaje smiješno pored činjenice da prognostički modeli nekad nisu u stanju predvidjeti situaciju i samo nekoliko sati unaprijed. Kako onda očekivati da dugoročne prognoze budu pouzdane?

Upravo nepouzdanost modela na kratke pruge dogodila se protekle noći. Model ALADIN/HR žestoko je podbacio najavivši jači oborinski val za četvrtak u terminu od 02h do 08h, a model je izgledao ovako:

10544793_802725643091731_1693824290804721977_n

Pored takve prognoze, i riječkih 30 mm koliko je bilo potrebno do srpanjskog rekorda bilo je ugroženo.
Situaciju smo pratili oko 2h i tada na radaru nije bilo nikakve naznake da će bilo što padati. Nažalost po prognozu vremena, to se i ostvarilo. Zabilježeni su tek slabi pljuskovi i to vrlo lokalno.

Najviše od svega smeta što se jutros taj isti model pravi “lud” i u istom terminu daje ovo:

web_6h_ob_uk_06

Dakle, kao da se ništa nije dogodilo. Ako se gleda samo ova karta, ispada da je pogodio s oborinama, no lako je biti general poslije bitke pa nacrtati nešto kad je već prošlo i nije se ništa dogodilo.

Da nismo prijašnje karte spremali u arhivu, ispalo bi da smo izhalucinirali kišu. Ovako imamo dokaz da je model najavljivao jedno, a onda potpuno drugo kad je već situacija prošla.

Ovo je još samo jedna opomena da modeli mogu biti i jako nepouzdani u kratkom roku i da slijepo vjerovati dugoročnim prognozama za više mjeseci i nije baš jako pametno.

Sličan sadržaj