Modeli ECMWF i GFS za sada usuglašeni oko zimskog scenarija krajem idućeg tjedna ?!

null
Jučer smo Vam pisali kako su dva najcjenjenija svjetska modela europski ECMWF i američki GFS na “ratnoj nozi” što se tiče vremenskih izgleda oko sredine siječnja. Dok je Europski model crtao jače zahlađenje i spuštanje vrlo hladnog polarnog zraka s istoka Europe sve do Sredozemlja, američki GFS model nije davao nikakve naznake takvog vremenskog scenarija , nego je ukazivao i dalje na relativno toplo vrijeme za ovo doba godine.

I dok smo se svi mi jučer pitali koji će od ova dva modela odnijeti “pobjedu”, možemo reći da su se u današnjim izlazima poprilično uspjeli “dogovoriti” i približili svoja mišljenja oko mogućeg vremenskog scenarija za sredinu siječnja.

U današnjem izlazu ECMWf model malo je ublažio svoje zahlađenje koje nam je prikazivao u zadnja tri dana, ali je i dalje ostao vrlo povoljan glede zimskog scenarija u našim krajevima. Sinoptička situacija bi bila takva da bi nam jačala anticiklona iznad područja Skandinavije, i samim time tako omogućila prodoru hladnijeg zraka s Istoka prema našim krajevima. S druge strane, ciklona s Atlantika bi spustila svoju hladnu frontu u Sredozemlje, što bi potenciralo stvaranjem ciklone najvjerojatnije oko Genove. Istovremeno imamo i anticiklonu u Atlantiku, sa svojim centrom ispred obala Portugala, koja bi se na kratko svojim grebenom spojila a anticiklonom iznad područja Skandinavije i tako onemogućila dotok toplijeg zraka s Atlantika. Formiranjem ciklone najvjerojatnije oko Genovskog zaljeva, naši krajevi bi se našli s njezine prednje strane i pod utjecajem malo toplijeg strujanja. Premještanjem ciklone južnije od nas, preko srednje Italije i Jadrana dalje na jugoistok Europe, povlačila bi sa svoje stražnje strane sve hladniji zrak sa sjeveroistoka, što bi rezultiralo osjetnim padom temperature zraka u našim krajevima. U tom slučaju G.kotar bi dobio prvi ozbiljniji snježni pokrivač, dok bi se snježna granica mogla spustiti čak i do riječkog zaleđa.

Današnji zadnji izlaz GFS modela vidi skoro identični zimski scenarij kao ECMWF model oko sredine mjeseca. Znači anticiklonu iznad Skandinavije i drugu u Atlantiku, svojim centrom malo južnije od Portugala. Isto tako formiranje plitke ciklone u Sredozemlju, točnije oko Korzike, koja bi se malo duže zadržavala iznad područja srednje Italije, a onda krenula dalje prema jugoistoku Europe. Za razliku od ECMWF modela, GFS ne vidi toliko izraženiji pad temperature zraka u našim krajevima, koje bi bilo dovoljno da se snježna granica spusti i do viših predjela riječkog zaleđa, nego bi u tom slučaju snijeg dobilo područje G.kotara i kontinentalni dio Hrvatske.
null
Prikaz GFS modela za 15.01.2014.

Moramo napomenuti da je ova analiza rađena prema zadnjim izlazima navedenih modela i da je kao takvu treba uzeti s puno rezerve, i još uvijek samo kao mogućnost. Pošto se radi o dužem vremenskom razdoblju, promjene i korekcije na prognostičkim modelima su itekako moguće.
Naslovna: Prikaz ECMWF modela za 15.01.2014.

Sličan sadržaj